Başarı denildiğinde akla, mutluluk, sevinç ve heyecan gelir.

İnsanların elde ettiği başarılarının en önemli eserleri ise sosyal, kültürel ve sportif aktivitelerdir. Ve birçok eser bu konularla gündeme gelir. Günümüzde de hep böyle olmuştur.

Silvan geçmiş tarihiyle birçok medeniyete beşiklik etmiş, sosyal aktivitelerin yanı sıra ilim, irfan ve edebi yönüyle gelişim gösteren bir kenttir. Şehirlerde yapılan, sosyal etkinlikler, kültürel çalışmalar, edebi çalışmalar ve sportif aktivitelerin yapıldığı şehirler gelişme fırsatını elde edebilen yerleşmelerdir. Bundan dolayı, birçok şehir yerleşmesi, yerleşim tarihi boyunca ya en elverişli konumu buluncaya kadar yer değiştirmiş, ya da varlığını devam ettirememiştir.

Tarihi zenginlikleri, kültürel varlıkları bakımında birçok kültürel çalışmayla gündeme gelen Silvan, son zamanlarda futbol ile gündeme gelmeye başladı. 1988-1989 sezonunda tarihinde ilk kez 3. Lig’de mücadele etmeye başlayan kulüp, 1992-1993 sezonunda 3. Lig 1. Grup'ta 13. sırada yer alarak amatör kümeye düştü.

1996-1997 sezonunda tekrar 3. Lig'de mücadele eden takım, ligi Kurtalanspor’un bir sıra altında tamamlayarak amatör kümeye düştü. Kulüp bir süre sonra kapandı ve Silvan ilçesini Diyarbakır Süper Amatör Ligi'nde temsil eden tek takım, Silvan Belediyespor oldu.

2010 yılında Aslanspor kuruldu. Silvanlı gençlerden oluşarak sahneye çıkan Aslanspor, 2019-2020 futbol sezonunda maddi imkânsızlıklar nedeniyle yönetim kurulunda değişikliğe gitti. Maddi imkânsızlıklara rağmen Diyarbakır 1. Amatör liginde şampiyon olarak Diyarbakır Süper Amatör Ligine yükseldi. Dünyayı etkisi altına alan milyonlarca insanın ölümüne neden olan koronavirüs nedeniyle birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de ligler iptal edildi. Aslanspor’da bu salgından nasibini aldı. Yani geçen yıl pandemi nedeniyle ligler ertelendi.

İçinde bulunduğumuz sezon öncesinde maddi imkânsızlıklar yüzünden transfer yapamaz hale gelen Aslanspor, özüne dönerek Silvan ilçesinde yaşayan gençlerden kurulu bir kadro kurdu. Öyle bir imkansızlıkla boğuşan Aslanspor, emanet formalarla sezonun ilk maçına çıktı. Futbolun doğasına aykırı olan bu duruma aldırış etmeyen Silvan’ın gururlu ve onurlu gençleri, lig ilk maçında zaferle ayrıldı ve rakibini 4-0’lık farklı skorla yenmeyi başardı.

Burada dikkat çekmek istediğim husus, Aslanspor’un maddi imkansızlıklarına sadece dikkat çekmek değil.

Asıl amacım eşitsizliğe vurgu yapmak. Bir yandan yokluk için de olan Aslanspor diğer yansan her türlü imkana sahip olan Silvan Belediyesspor. Aynı ilçenin iki takımının içinde bulunduğu durumu, yalın bir şekilde sizlerle paylaşmak için bugünkü yazımı kaleme aldım. Daha doğrusu bilgisayarımın yardımıyla bir tespit yapmak istedim.

Çünkü ortada tuhaf bir durum var. Bir yandan yokluk be bir yandan bolluğun olduğu bir sürüm söz konusu. Aslanspor‘un üvey evlat muamelesi gördüğü bu duruma sizce ne demek gerekiyor: “bence rezalet” demek doğru olur.

Evet beyler… Aslanspor’un formasını giyenler İsrail’den gelmedi ya da uzaydan Silvan’a ışınlanmadılar. Bu takımda Silvan’ın öz evlatları yer alıyor. Emanet formayla bu ilçeye önemli bir galibiyet kazandılar. Şimdi soruyorum; bu çocuklarımızın içinde bulunduğu kötü koşullar utanç verici değil mi? Bu rezalet değil mi?

Bir kentin, bir ilçenin, bir mahallenin ve bir semtin takımına sahip çıkmamak çok mu zor? Geçmişimizle ve tarihimizle övünürken yanı başımızda bulunan bir avuç gencimize sahip çıkmayacakmıyız?

Bir elin beş parmağını geçmeyen bazı gönüllülerin desteğiyle yaşama mücadelesi veren Aslanspor’un kulüp başkanının dile getirdiği konular ise ibretlik bir durum.

Yaşananlar üzücü ve ibretlik bir durum. Her şeye rağmen bu takımı ayağa kaldırmak mümkün. Bu nedenle geçmişimdeki dayanışmadan ve birliktelikten yolla çıkarak Diyarbakır Süper Amatör Ligine kadar yükselen bu takımımıza sahip çıkalım. Belediye Başkanı ve değerli Kaymakamımız ile birlikte ilçenin tüm fertleriyle Aslansporumuza tabir yerindeyse “Aslanlar” gibi sahip çıkalım. Bu gençlerimizin elinden tutalım, onlara birlik ve beraberliğin ne olduğunu gösterelim. Unutmayalım ki gençlerimiz onurumuz, takımlarımız temsilcimizdir. İsim vermeden, ünvan belirtmeden ve cinsiyet tarif etmeden tüm Silvanlıları bu güzel kulüplerimize destek vermeye davet ediyorum. Çünkü gün birlik ve beraberlik günüdür.