Pancar ya da sarma yaprağı ile yapılan bir tür dolma çeşidi olan erikli yaprak sarmasının özelliği, adında da belirtildiği gibi yemeğe eriğin katılmasıdır. Erik hem ekşiliği, hem de aroması ile yaprak sarmasına ayrı bir tat ve lezzet katmaktadır.

Yaprak sarması, içine katılan katkı maddeleriyle değişik tarz ve yöntemlerle yapılsa da, erikli yaprak sarmasını tatmadan yaprak sarmalarının lezzeti hakkında karar vermeyin.

Gerekli malzemeler:

500 gram taze asma yaprağı

250 gram diş sarımsak

250 gram yeşil erik

1 büyük boy soğan

400 gram kıyma

500 gram pirinç

2 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı karabiber

Yarım çay kaşığı yenibahar

Tuz

3 limonun suyu

Yemeğin hazırlanışı:

Soğanı ve 10 diş sarımsağı ince doğrayın. İçerisine salça, kıyma, pirinç, karabiber ve yenibaharı katarak üzerine limon suyu ekleyerek, yaprak sarmasının içini hazırlayın. Yaprakların saplarını keserek kaynar suda yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen yaprakların içine büyüklüğüne göre içerisine hazırlanan içten koyun ve serçe parmak büyüklüğünde sarın. Kestiğiniz yaprakların saplarını tencerenin alt kısmına dizin. Sarmaları sapların ve yaprakların üzerine düzgünce dizin. Kalan yaprakları da sarmaların üzerine koyarak tencerenin çapı kadar bir tabağı da yaprakların üzerine kapatın. Üzerine 3 bardak kaynamış su ve tuz koyarak 30 dakika pişirin.

Daha sonra tencerenin üzerinden tabağı alarak, erik ve kalan sarımsakları ekleyin. 10 dakika daha pişirin. Sarmaların suyunu süzerek servis tabağına alın ve ılık olarak servis edin. Afiyet olsun.