Salgın nedeni ile zamanımızın çoğunu evlerimizde geçiriyoruz. Bu mutfakta daha fazla zaman geçirmemiz anlamına geliyor. Dolayısıyla Diyarbakır’ın dışındaki farklı yörelerin yemeklerini de yapma fırsatı buluyoruz.

Bu hafta sizlerle farklı bir lezzet paylaşmak istedim. Bizim yörelerimizde dolma olmazsa olmazlarımızdandır. Ancak genelde bol sumaklı patlıcan, biber, sarma çeşitleri, domates dolması yaparız.

Bu kez mutfaklarımızda pek fazla kullanmadığımız sebzelerden pırasa ile dolma yapacağız. Pırasa lif bakımından son derece zengin, önemli bir antioksidandır. Bünyesinde barındırdığı A, C, E ve K vitamini, B3 (niyasin), B5 (pantotenik asit) ve B9 (folik asit) vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, demir, magnezyum, fosfor ve sodyum gibi mineraller sayesinde metabolizma için çok önemli bir sebzedir. Yani bağışıklığımızı için mutlaka yememiz gereken sebzelerdendir.

Gerekli malzemeler:

3 adet kalın pırasa

300 gram orta yağlı dolmalık kıyma

2 su bardağı osmancık pirinç

Bir buçuk kilogram beyaz kuru soğan

1 demet maydanoz

Bir buçuk çorba kaşığı biber salçası

1 çorba kaşığı salça

1 tatlı kaşığı karabiber

Yarım çorba kaşığı yenibahar

Yarım çay kaşığı kırmızıbiber

1 tatlı kaşığı kimyon

Yarım su bardağı zeytinyağı

Yemeğin hazırlanışı:

Pırasaları dört parmak genişliğinde kesin. En dışta kalan halkasını çıkartın. İçlerindeki halkaları da tek kat kalacak şekilde çıkartın. Kıymayı bir kaba alıp üzerine ince kıyılmış soğanı, yıkayıp süzdüğünüz pirinci ve kıydığınız maydanozu ekleyin. Salçaları ve baharatları ilave edip tüm malzemeyi yoğurun. Pırasaları harçla doldurup kare bir fırın tepsisine dizin.

Bir taraftaki pırasaları yatay bir taraftakileri dikey dizin. Böylece ağızları açılmaz. Üzerine geçecek kadar soğuk su ilave edin. Zeytinyağını dolmaların üzerine gezdirin. Tepsiyi alüminyum folyo ile hava almayacak şekilde kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Fırını kapatarak, tepsinin üzerindeki folyoyu alın ve dolmaları fırının sıcaklığında 10 dakika bekletin. Yoğurt eşliğinde servis yapın.  Afiyet olsun.