Çin’de ortaya çıkan koronavirüs salgını, son 2 ay içinde tüm dünyada hızla yayıldı ve “olmaz” dediğimiz pek çok şey bir anda hayatımızın yegane gerçeği haline geldi.

Salgının toplumsal hayatta yarattığı panik duygusu ile birlikte küresel ekonominin içine girdiği felç hali, başta geçim derdi yaşayan yüz milyonlarca insanın ve işletmenin ‘kabus’u haline geldi.

Rakamlar çarpıcı ve üzücü…

23-27 Mart 2020 tarihleri arasında TÜRKONFED, TÜSİAD ve UNDP koordinasyonunda gerçekleştirilen “COVID-19 İşletme Etki ve İhtiyaç Anketi”ne göre, işletmelerin yüzde 62’si koronavirüs salgınından büyük ölçüde etkilendiklerini ifade ederken, hiç etkilenmediğini söyleyen işletmelerin oranı ise yüzde 3’te kaldı.

Büyük işletmelerin yüzde 11’i, mikro ve küçük ölçekli işletmelerin ise yüzde 36’sı faaliyetlerini durdurma kararı aldı.

Tüm işletmelerin yalnızca yüzde 8’i kriz yönetimine geçmeden işlerinin rutin seyrinde devam ettiğini belirtirken yüzde 32’si kısmen, yüzde 29’u ise yoğun bir şekilde kriz yönetimi yaptıklarını vurguladı.

Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’deki salgın döneminde her 7 işletmeden 1’i nakit akışı problemleri nedeniyle çalışanlarının ödemelerini yapamıyor.

Bu dönemde faturaların zamanında ödeyebilen firmaların oranı ise yüzde 58’e gerilemiş durumda.

Dünya artık pek çok alanda olduğu gibi ekonomide de salgın sonrası ‘yeni normal’e odaklanmış durumda.

Her şeyden önce nakit akışlı şirketler için hiç olmadığı kadar hayati hale gelmiş durumda.

Öncelikli olarak KOBİ’lerin naktin öneminin farkında olup işletmelerini nakit odaklı bir işletmeye dönüştürmeleri gerekiyor.

Türkiye’de son dönemde yapılan araştırmalar, salgın sona erdikten sonra pek çok sektörde binlerce şirketin evden çalışmaya devam edeceğini gösteriyor. Bu da iş hayatında ‘yeni normal’in bir diğer ayağı…

130 ülkede faaliyet gösteren insan kaynakları danışmanlığı şirketi Mercer Türkiye’nin yaptığı araştırmaya göre, salgın sonrasında şirketlerin yüzde 60’ı evden çalışma uygulamasını sürdürmeyi planlıyor.

Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 95’i salgın sonrasında merkez ofisler başta olmak üzere uzaktan çalışma modeline geçtiklerini belirtirken, yüzde 60’sı ise salgın sonrasında da uzaktan ve esnek çalışma modelini kalıcı hale getirmeyi planladığını kaydediyor.