Fosfor bakımından oldukça zengin, çiçekleri etli ve öbek öbek görünümlü karnabahar, kışın geldiğini hissettiren sebzelerden. Her ne kadar "karnıbahar" diye yazılıp telaffuz edilse de kendisine karnabahar diye hitap edilmesinden hoşlanan sebzemiz, bugün beşamel sosla birlikte fırında pişmeyi tercih etti. Bugüne kadar burun kıvırdığınız karnabaharı sosuna bana bana yemenin keyfine varın.

Malzemeler:

1 adet orta boy karnabahar

5 su bardağı sıcak su

Beşamel sos için:

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı un

2 su bardağı soğuk süt

1,5 çay kaşığı tuz

1/4 çay kaşığı rendelenmiş muskat cevizi

Üzeri için:

1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Püf Noktası:

Sindirimi kolaylaştırmak ve renklerinin beyaz kalması için öbek öbek ayırdığınız karnabaharları unlu suda haşlayabilirsiniz. Un köpürüp, tereyağı kızdığında beşamel sos hazırlamak için soğut sütü azar azar ekleyebilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Kök kısmını kesip, öbek öbek ayırdığınız karnabaharları bol suda yıkadıktan sonra fazla suyunu süzdürün. Karnabaharları haşlamak için kullanacağınız sıcak suyu, derin bir tencereye aktarın. 10 dakika kadar haşlayın. Haşlanmış olan karnabaharları soğuk suda bekletin, ardından süzdürün.

Beşamel sosu hazırlamak için; tereyağını küçük bir sos tenceresinde eritin. Unu 2-3 dakika kadar kavurun. Soğuk sütü azar azar ekledikten sonra topaklanmaması için bir çırpıcı yardımıyla beşamel sosu karıştırın. Tuz ve rendelenmiş muskat cevizi kattığınız beşamel sosu kıvam aldıktan sonra ocaktan alın.

Haşlanmış ve soğuk suda beklemiş karnabarları, bir kevgir yardımıyla suyunu süzdürerek ısıya dayanıklı fırın kabına alın. Hazırladığınız beşamel sosu üzerlerine gezdirin. Rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirdikten sonra önceden ısıtılmış 185 derece fırında 25 dakika kadar pişirin. Fırından çıkan sıcak karnabaharları, garnitür ya da ana yemek olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.