Son yıllarda basın alanındaki bazı mesleki kuruluşlar ve çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarının, gazetecilik mesleğinde gösterdikleri başarı ve özveri nedeniyle gazetecilere ödül verdikleri gözlenmektedir. Ödül veren kimi kuruluşlar bunu gelenek haline getirdiği bilinen bir gerçektir. Bu kuruluşların başında gazeteciler cemiyetleri gelmektedir. Öte yandan bazı insan hakları ve barış alanında mücadele veren STK’ların da mesleklerinde nesnel veya yansız bir duruş sergileyen basın mensuplarına ödül verdikleri görülmektedir.

Bölgemizde basın alanında örgütlenmiş mesleki kuruluşların başında GGC (Güneydoğu Gazeteciler Cemiyet) gelmektedir. Benim de üye olduğum GGC her yıl düzenledikleri yarışmalarla haber ve röportajlarında ipi göğüsleyen gazetecilere ödül vermektedir. 34 yıldır ödül veren GGC bu pratiğini geleneksel hale getirmiş, bu bağlamda mazisini zenginleştirmiştir.

24 Şubat 1977 tarihinde kurulan Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti her zaman olduğu gibi bugün de bölgede en saygın STK’lardan biri olup prestiji tartışılmayan bir basın kuruluşudur. 7 Aralık’ta yapılan ödül törenindeşu anki Başkanı ve Diyarbakır Habertürk Bölge Temsilcisi değerli dostum sayın Veysi İpek, yaptığı konuşmada GGC’de ödül geleneğinin basın mesleğinin saygın ismi ve 1978-1988 yılları arasında 10 yıl Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı yapan ve geçenlerde hayata gözlerini yuman “Basının Ağabeyi” olarak da tanınan gazeteci Talat Polat’ı andıktan sonra bu mesleğin zorluklarına dikkat çekti. İpek, bugün gelinen noktada yerel gazeteciliği daha da can çekiştiğini vurguladı ve yetkilileri duyarlı olmaya çağırdı.

Ödül töreninin yapıldığı geceye Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Mehdi Eker ile Diyarbakır’ın eski ve yeni milletvekillerinin yanı sıra eski siyasetçiler de katıldı. Bunun yanında dünden bugüne gazetecilikte her biri canlı tarih olan gerek Türkiye’nin gerekse bölgenin birçok sıkıntılı dönemine tanıklık etmiş yerel basının duayenleri gazeteciler de katıldı. Mesleğim mazileri olan bu insanlar ödüllendirilen yeni gazetecilerin sevinçlerine ortak oldular. Ayrıca Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da ödül törenine katılan önemli simalardan birisiydi. Mesleki sorunlarının bilincinde olan Sayın Güzeloğlu kürsüdeki konuşmasında basın mensuplarının ihtiyacına cevap olabilecek açıklamalarda bulundu. Vali Güzeloğlu yaptığı konuşmada “Güneydoğu Gazeteciler Cemiyetimize Büyükşehir Belediyesi olarak Diyarbakır’ımızın tarihi kimliğini yansıtan bir bina tahsis ediyoruz. Kent tarihi ve arşivini de içeren bu yapı Sur içinde olacak. Ayrıca çalışan gazetecilerimizin toplu taşımada ücretsiz ulaşımlarını da sağlayacağız” diye konuştu. Sayın Güzeloğlu’nun bu müjdesi adeta bütün gazetecilere verilecek birer ödül oldu.

GGC’nin geleneksel olarak her yıl düzenlediği ödül töreninde gazeteciler, haber, röportaj ve görüntü alanında emeklerinin manevi anlamda bir karşılığı olarak ödüllendiriliyorlar. Başkan İpek’in belirtiğine göre bu yıl ilk defa mansiyon ödülleri de verilmiş oldu.

Ulusal Medyadan da dört önemli isim jüri özel ödülüne layık görüldü. Bunlar Habertürk’ün sevilen ve programı ilgiyle izlenen ve “Bu mesleğin özgürlüğü soru sormaktır” diyen ve törende ödül alan tek bayan gazeteci değerli dost Hülya Hökenek, FOX TV’de sabahları Çalar Saat programını sunan ve hepimizi uyandırmayı başaran sevgili İsmail Küçükkaya programa katılarak ödüllerini aldılar. Ancak Haber Global Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Aktaş ve yine Habertürk’ten Semiha Şahin yoğun işleri nedeniyle programa katılamadılar. Ödüllerini ise Diyarbakır Temsilcileri olan arkadaşları aldılar.

Her mesleğin kahrı vardır, ama gazeteciliğin daha çoktur; her mesleğin riski vardır, ama gazeteciliğin daha fazladır; her meslekte birilerine yaranabilirsin, ama gazetecilik yaptığın süre içerisinde kimseye yaranamazsın. İşte ödülü hak edenler bu kategoride yer almaktadır bize göre. Ödüller gazeteciyi baskı altına almamalı bilakis haber yapmada daha özgür kılmalı. Bu nedenle basın mesleğinin örgütlü kuruluşlarından gelen bu özelliği taşımaktadır. Başka bir ifadeyle ödül gazeteciyi haber yapmada onu kamçılayan bir değer olarak tanımlanabilir. 7 Aralık’ta Diyarbakır GGC’nin yaptığı buydu bize göre.

Bu münasebetle ödül töreninde ödül alan ve onların mutluluğuna paydaş olan bütün gazeteci dostlarımıza teşekkür ediyoruz. Uzak yerden gelip ödüllerini alan Sevgili Hülya Hökenek ve İsmail Küçükkaya meslektaşlarımıza törene anlam verdikleri için minnettarız.

Organizasyonda emeği geçen GGC’nin değerli Başkanı Sayın Veysi İpek şahsında bütün arkadaşların emeklerini değerli olduğunu belirtmek isteriz.

Saygıyla…