Çevresel kirleticilere bağlı olarak ortaya çıkan hava kirliliğinin azaltılması için çalışmalarını sürdüren Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP), ‘Kara Rapor 2020: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri’ çalışmasını yayınladı. Buna göre, Türkiye’de son 4 yılda havası en temiz iller Rize, Artvin, Ardahan ve Tunceli olurken, havası en kirli iller olarak Iğdır, Bursa, Düzce, Afyon, Kahramanmaraş ve Manisa öne çıktı.

Rapora göre 2019’da hava kirliliği, yeterli veri bulunan 51 ilin yüzde 98’inde Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) sınır değerlerinin ve yüzde 70’inde ise ulusal sınır değerlerin üzerinde gerçekleşti. Türkiye’de hava kirliliğine bağlı ölüm sayısı 2017’de 51 bin 794, 2018’de 45 bin 398, 2019’da ise 31 bin 476 oldu.

Iğdır'da 3 ölümden biri kirli havadan

Özellikle hava kalitesi düşük olan Iğdır’da 2019’da gerçekleşen 3 ölümden birinin hava kirliliği kaynaklı olduğu belirtiliyor. Uzmanlara göre, bu aynı zamanda hava kirliliğinin azaltılmasıyla beraber önlenebilecek ölüm sayılarını da ifade ediyor.

Kirli hava koronaya karşı savunmasız bırakıyor

Ayrıca rapora göre; milyonlarca insan, geçmişte hava kirliliğine maruz kalmaları nedeniyle kronik hastalıklar ve sakatlıklar yaşıyor ya da kemoterapi gibi tedaviler görüyor. Bu durum, onları koronavirüse karşı daha savunmasız hale getiriyor.

Hava kirliliği şu rahatsızlıklara neden oluyor:

-Düşük doğum ağırlığı

-Otizm

-Diyabet (Tip 1)

-Ani bebek ölümü sendromu

-Astım, KOAH, bronşiolit ve bronşit gibi solunum hastalıkları

-Zatürre

-Bebek ölümü

-Zeka geriliği

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada her yıl toplam 7 milyon insan hava kirliliğinin yol açtığı hastalıklar nedeniyle ölüyor.

Editör: TE Bilişim