Umut Vakfı hazırladığı 2020 yılı raporunun sonuçlarını açıkladı. Koronavirüs (Kovid-19) salgınının bile şiddeti durduramadığına yer verilen raporda, silahlı şiddetin bir önceki yılı aratmadığına dikkat çekildi. Rapora göre; yıl içinde yaşanan 3 bin 682 silahlı şiddetin yüzde 85’i ateşli silahlarla işlendiğini bu olaylarda 2 bin 40 kişinin öldüğünü, 3 bin 688 kişinin de yaralandığına yer verildi.

 Silahlı olayların 3 bin 128’inde ateşli silahlar, 554’ünde ise kesici ve delici aletlerin kullanıldığına yer verilen raporda, “Yani cinayetlerin yüzde 85’i ateşli silahlarla işlendi.2020 yılında, dünya genelini sarsan virüs nedeniyle yılın önemli bir bölümünü evlerde geçirdiğimiz için silahlı şiddet azalır, diye düşündük. Ancak her şeye rağmen bu çalışmamızı aksatmadık. Ve günü gününe yerel ve ulusal medyada yaptığımız taramanın sonuçları; 2020’de de şiddetin azalması şöyle dursun, 3 bin 623 olayın gerçekleştiği 2019’a göre geçen yıl 59 olayın daha fazla yaşandığını ortaya koydu. Ki; sizler de tanık oldunuz sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde sokaklarda yaşanan olaylara” denildi.

“Silaha karşı çıkmak şiddeti önler” denilen raporda, “Bireysel silahlanmayı önleyin. Bireysel silahlanmayı önleyici yasal düzenlemeler yapın. Cezasızlığın önüne geçin. Şehir eşkıyalarının düğün ve kutlamalarda silah kullanılmasını önleyin. Her bireyin evde, okulda, trafikte, kısacası tüm yaşam alanlarında ‘huzur ve güven’ için de yaşamasını sağlayın” ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilişim