Devlet Demiryolları’nın, Diyarbakır'da bulunan tren rayları boyunca yapacağı çift taraflı beton duvarın yapımı, gelen tepkiler üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından durduruldu. Kentte aralarında Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) da bulunduğu 21 sivil toplum örgütü, ikinci bir açıklama daha yaptı.

“Diyarbakır Malatya’dan yönetilemez” başlıklı yazılı açıklamada, Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen ve İstanbul Haydarpaşa’dan başlayarak Batman/Kurtalan güzergahında yolcu ve yük taşıyan tren hattının Diyarbakır kent merkezinden geçtiği, 1935 yılında inşa edildiğinde kent yerleşim alanı dışında kalan TCDD Diyarbakır Tren Garı’nın kentin gelişimi ile birlikte kent merkezinde kaldığı hatırlatıldı. 

DTSO’nun talebi

 Diyarbakır 2 nolu Küçük Sanayi Sitesi esnaflarının, 2009 yılında kendi imkanları ile bin 600 metrelik kısmın ancak 100 metresine ihata duvarı ördüğü ifade edilen açıklamada,  şunlar kaydedildi: “Dolayısıyla gerek 1 ve 2 nolu Küçük Sanayi Siteleri, gerekse de Marangozlar sitesi esnaflarının yoğun talepleri üzerine 24.07.2019 tarihinde İl Valiliğimizin de katılımı ile yapılan bir toplantıda konu değerlendirilmiş ve burada alınan karara istinaden bin 600 metrelik kısma ihata duvarı örülmesi talebi Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasının 08.08.2019 tarihli yazı ile TCDD 5. Bölge Müdürlüğüne iletilmiştir. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan müracaat yazısından da anlaşılacağı gibi talep sadece Seyrantepe semtinde bulunan 1 ve 2 nolu Küçük Sanayi Sitesi ile Marangozlar Sitesinin batı cephesindeki tren hattı güzergahının can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla ihata duvarı ile kapatılmasından ibarettir.”

 İki ihale yapıldı

Açıklamada, “Diyarbakır’a davet ettiğimiz TCDD 5. Bölge Müdürü ve ekibiyle 28.07.2020 tarihinde Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odasında bir toplantı yapılmıştır. TCDD 5. Bölge Müdürü, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Daire Başkanı ve kentimizdeki sivil toplum örgütlerin katılımı ile yapılan toplantıda yapılan ihalenin detayı hakkında bilgi edinilmiştir. Bu toplantıda yapılan sunumda Diyarbakır Tren Garının hemen yakındaki Ofis hemzemin geçitten itibaren yaklaşık 10 Km. uzunluğundaki tren raylarının iki tarafında ihata duvarı örüleceği belirtilmiştir. İhale şartnamesinde ise bu güzergahın çift taraflı olarak 20 cm temel üzerine 50 cm yüksekliğinde beton duvar, beton duvar üzerine 180 cm yüksekliğinde panel çit ve bunun da üzerine 50 cm yüksekliğinde jiletli tel ile kapatılması belirtilmiştir. Ancak ihalenin ilk aşamasında sadece Ofis Hemzenin geçitten başlayıp Küçük Sanayi Sitelerinin çıkışına kadar olan 4 Km’lik kısım ihale edilirken, daha sonra her nedense ikinci bir ihale 6 Km’lik kısmın daha çift yönlü ihata duvarı yapım işinin ihale edilmiştir” diye belirtildi.

Çözüm önerileri

 Açıklamada, örülecek ihata duvarının kentin sosyal, kültürel ve ticari yaşamına verebileceği zararlar ilgililerle paylaşıldığı, sadece Seyrantepe semtinde bulunan 1 ve 2 nolu Küçük Sanayi Sitesi ile Marangozlar Sitesinin batı cephesinden geçen tren raylarının tek tarafında ihata duvarı örülmesi ve 2 adet de kontrollü hemzemin geçidin yapılması, diğer kısımlara ihata duvarı örme işinin ise iptal edilmesi, kentteki sivil toplum örgütlerinin de görüş ve önerilerinin alınarak farklı alternatiflerle çözümlerin üretilmesinin ilgililere iletildiği kaydedildi.

Editör: TE Bilişim