Bölgede yer alan dört kent günlerdir orman yangınlarna sahne olmuş durumda. Dersim, Bingöl Bitlis ve Şırnak yaşanan orman yangınlarına karşı kimi noktalarda hiçbir müdahalede bulunulmaması nedeniyle  alevler giderek yayılıyor.

DERSİM

Dersim’de orman yangınlarının yaşandığı üç ayrı bölgeden alevler yükselmeye devam ediyor. Hozat ilçesinin kırsalında 17 Ağustos’tan askeri operasyon sonrası başlayan yangın, Ovacık ilçesine bağlı köylere kadar yayılmış durumda. İlk günlerde yangına müdahale etmek için bölgeye giden Dersim Belediyesi itfaiye ekipleri, kentteki sivil toplum örgütleri ve yurttaşlar engellemeyle karşılaşıp, yangın bölgesine gitmelerine izin verilmedi. Bu nedenle binlerce hektarlık alanı küle çeviren yangına tepkiler sonucu ancak 13 gün sonra müdahaleye başlandı. 15’inci gününde süren yangın ormandaki canlıları da yok etti.

Hozat’taki yangın daha söndürülemeden 29 Ağustos’ta Munzur Vadisi'nde yer alan Fırtına Veli Çeşmesi ile Pülümür Vadisindeki Roj Deresi’nde başlayan orman yangınları da sürüyor. Sadece Dersim Belediyesi itfaiye ekipleri ve yurttaşların müdahale ettiği alevler rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılmış durumda.

Pülümür Vadisi’nde 29 Ağustos’ta başladığı kaydedilen yangına ise şimdiye kadar herhangi bir müdahalede bulunulmuş değil. Askerlerce bölgenin bombalanması sonrası başladığı belirtilen yangın dolayısıyla bölgeden dumanlar yükseliyor

BİNGÖL

Bingöl’ün Yayladere ilçesine bağlı Conag köyünün Xarsak mezrasında 29 Ağustos’ta çıkan orman yangını da hala kontrol altına alınabilmiş değil. Yüksek gerilim hattından kaynaklı çıktığı öne sürülen yangının dağlık bölgede başlamasından ötürü alevlere müdahale gecikildi. Bu nedenle geniş bir alana yayılan alevlere ilk müdahale yurttaşlar tarafından yapıldı. Karadan yürütülen söndürme çalışmalarına dün akşam saatlerinde helikopterler de dahil oldu. Bölgeye gönderilen 3 helikopterle yangına havadan müdahale edildi. Fakat bir saat sonra alevler henüz söndürülmeden helikopterler bölgeden ayrıldı.

Bu duruma tepki gösteren yurttaşlar, yangına kendi imkanları ile müdahale etmeye devam etti. Gece boyunca devam edip, rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılan yangına müdahaleye sabah saatlerinde devam edildi. Söndürme çalışmalarına bir helikopter de katıldı. Fakat yapılan müdahalelere rağmen alevlerin henüz kontrol altına alamadığı bölgeden dumanlar yükselmeye devam ediyor.

BİTLİS

Bitlis’te ise, Ava Weqfê (Buzlupınar Dinlenme Tesisleri) bölgesinde dün saat 10.00 sıralarında başlayan orman yangını hala kontrol altına alınabilmiş değil. Yangına karadan müdahale eden ekiplerin yetersiz kalması nedeniyle alevler yayıldı. İkinci gününe giren yangını söndürmek için yürütülen çalışmalara rağmen ormanlık alanının büyük bir bölümü yanıp, küle döndü. Yangın söndürme çalışmalarında yer alan Orman Bölge Müdürlüğü çalışanı, yangına müdahalede yetersiz kaldıklarını söyledi. En acil şekilde yangına havadan müdahalede bulunulmasına ihtiyaç olduğunu  belirten çalışan, halkı da söndürme çalışmalarına katılmaya davet etti.

Buzlupınar Dinlenme Tesisleri sahibi Ömer Barin ise, dün akşamdan itibaren kendi imkanları ile müdahale ettikleri yangını kısmen kontrol altına aldıklarını, ancak gün ağarması ile yangının yeniden büyüdüğünü ifade etti. Barin, söndürme çalışmalarının yetersiz kalması nedeniyle yetkililere acil destek çağrısında bulundu.

ŞIRNAK

Şırnak'ta da iki ayrı noktada yaşanan yangınlar halen devam ediyor. Besta bölgesinde bulunan Qurta Xanê alanında 29 Ağustos’ta operasyona çıkan askerlerce çıkarıldığı belirtilen yangına yetkililerce hiçbir müdahalede bulunulmadığı gibi alevleri söndürmek için yangın bölgesine gitmek isteyen yurttaşlar da askerlerce engellendi. Gerekçe olarak ise alanın "yasak bölge" olması öne sürüldü

 Yine Girêbestkê bölgesinde çıkan orman yangını da halen sürüyor.

Besta bölgesinde bulunan Mêhrîna köyünde ormanlık alanda 5 gün önce helikopterin bombalanması sonucu çıkan yangının ise kendiliğinden söndüğü belirtildi.

(Kaynak: MA)

Editör: TE Bilişim