Mor ekmeğin içeriğinde bulunan böğürtlen, ekşi mor dut, yaban mersini, vişne, nar, patlıcan ve mor soğan kabuğunun posalarından elde edilen antisiyoninler ileri teknoloji yöntemlerle moleküler saflaştırma sonucunda elde ediliyor.

Mor hamurdan elde edilen ekmek, kalp ve damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kalp ve beyin damarı tıkanıklıklarına, böbrek yetmezliği, kol ve bacak uyuşmaları ile morarmaları, diz ve kalça eklem ağrıları ve erken yaşlanma ile başlayan unutkanlıklara karşı etkili olduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıktı.

Fırın sahibi Levent Gündüz, mor ekmeğin içeriğinde herhangi bir katkı maddesi olmadığını ve İstanbul Üniversitesi Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nin 12 yıllık çalışmalar sonucunda İhsan Kara ve ekibinin geliştirdiği bir ürün olduğunu belirtti.

Her ürün gibi bu ürünün de sahtesinin olduğunu belirten Gündüz, maliyeti yüksek olan mor ekmek ile gıda boyasıyla yapılan mor ekmek arasındaki farkın ekmeğin üzerine limon sıkılması ile anlaşılacağını ve limon sıkılan bölgede herhangi bir renk değişimi olmaz ise gıda boyasıyla yapıldığını dile getirdi.

Şeker hastalığı olan ve mor ekmeği kullandıktan sonra değerlerinde düşüş olduğunu fark eden müşteri İbrahim Çakal, “Ben mor ekmeğin şeker hastalığına çok iyi geldiğini duydum. Ben ve eşim şeker hastasıyız. Şeker hastalığımızın yaklaşık değeri 300 ila 400 arası çıkıyordu. Fakat bu mor ekmeği kullandıktan sonra değerin 100-150’lere kadar düştüğünü gördüm ve onun için çok memnunuz, devamlı bu ekmeği kullanmayı düşünüyoruz. Daha önce bir arkadaşımın eşi de şeker hastasıydı, o da devamlı mor ekmeği kullanarak şeker hastalığının değerini düşürdü. Onlardan öğrendik mor ekmeği ve biz de bu ekmeği devamlı şekilde kullanmaya başladık” dedi.

"Sağlık açısından çok önemli buluyoruz mor ekmeği"

Mor ekmeğin sahtesinin üretebileceğini ve bu durumun nasıl anlaşılabileceği hakkında da bilgi veren Gündüz, birçok hastalığa karşı adeta doğal ilaç görevi gören ekmeğin 5 liraya satışını gerçekleştirdiklerini söyleyerek, “Günlük şu anda 500-600 adet satış miktarımız var, yeni başladık henüz. 300 - 350 gram arası 5 lira gibi bir fiyattan satışını gerçekleştiriyoruz mor ekmeğin. İnsanlar duydukça bu satış oranı daha da çoğalacak Allah’ın izniyle. Bu ürünün sahtesi yapılabilir, maliyetli bir ürün. Sahtesini anlamak çok basit; bir dilimin üzerine limon sıktığımız zaman, limon sıkılan bölgenin hafif şekilde pembe renk değiştirmesi gerekiyor eğer renk değiştirmez ise gıda boyasıyla yapılmıştır, yani sahtedir. Kesinlikle mor ekmeği tavsiye ediyoruz, en azından bir denenmesini hatta sürekli tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Sağlık açısından çok önemli buluyoruz mor ekmeği” diye konuştu. (İHA)

Editör: TE Bilişim