İhsan YILMAZ

Silvan İlçesi sanayi Sitesindeki bir iş yerinde Ovam Belgelendirme öncülüğünde başlatılan ve başta tehlikeli mesleklerde çalışan işçiler olmak üzere bütün iş alanlarına yönelik 'Mesleki Yeterlilik Belgesi' belgelendirme sınavları devam ediyor.  

İlk olarak kaynakçılık alanında yapılan sınavlarda başarılı olan 80 kişiye sertifika Ovam Belgelendirme firma yetkilisi Amed Aslanlı tarafından verilecek.

Silvan'da ilk etapta kaynakçılık alanında belgelendirme çalışmaları yaptıklarını söyleyen firma yetkilisi Amed Aslanlı, "Mesleki yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yetkilendirilen sınav ve belgelendirme kuruluşu tarafından tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, iş kazalarını önlemek ve çalışanların niteliklerini artırmak üzere yerelde belgelendirme faaliyetleri yürütülüyor. İnşaat, metal, makine ana sektörleri olmak üzere birçok farklı alanda mesleki yeterlilik sınavları düzenliyoruz. Silvan'da Silvan Sanayi Sitesinde Emre Demir Doğrama ile çalışmalara başladık.  Silvan İlçesine kurulması düşünülen OSB için şimdiden kalifiyeli eleman da yetiştirmiş oluyoruz. OSB Silvan ve bölge için çok önemli bir projedir. Bir yandan da hazırlıklarına da şimdiden başlanmış bulunmaktayız. Silvan'da yeni olmamıza rağmen altyapı çok hızlı bir şekilde kurarak, ilk etapta metal bölümünün kaynakçılık alanında uygulamalı sınav düzenledik. 200 kişinin katıldığı sınavlarda başarılı olan 80 kişiye belgelerini verdik. Doğalgaz ve alanlar içinde başvurul başvurular almaya başlandı kısa sürede içerisinde sınavlar yapılacak" dedi.

"748 TGL ceza var ancak belge almak ücretsiz"

Mesleki yeterlilik tarafından mesleki yeterlilik belgelendirmesi zorunlu tutulan mesleklerde yapılan düzenleme ile belgesiz çalışmanın mümkün olmadığını hatırlatan Aslanlı, "Belgesiz işçi çalıştırmaya 748 TL ceza kesilecek. Ancak şu aşamada belge almak tamamen ücretsiz. Ayrıca mesleki yeterlilik belgesi almış işçi çalıştıran işveren için de bir dizi avantaj söz konusu" dedi.

Ovam Belgelendirme tarafından açılan Silvan ilçesine dönük, Polietilen Kaynak, Çelik Kaynakçısı, Direnç Kaynak Ayarcısı, Doğalgaz Çelik Boru Kaynakçısı, Doğalgaz Isıtma ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli, ısıtma ve Doğalgaz İç Tesisat Yapım Personeli, Kaynak Operatörü ve Makine Bakımcı alanlarında belgelendirme başvuruları devam ediyor.

Editör: TE Bilişim