Türk-İş'in araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı, Mayıs ayında aylık bazda yüzde 2,28 artışla 2 bin 830 lira 17 kuruşa çıktı.

Türk-İş verilerine göre, "mutfak enflasyonu"ndaki değişim, yılın ilk beş ayında yüzde 9,28, yıllık bazda yüzde 16,07 ve yıllık ortalama artış oranı da yüzde 18,07 olarak hesaplandı.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı 9 bin 218 lira 79 kuruşa yükseldi. Bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" de aylık 3 bin 435 lira 22 kuruş olarak belirlendi.

Türk-İş'in açıklamasında "Halkın gündemi geçim sıkıntısı" denilerek "Çalışanların ailesiyle birlikte 'insan onuruna yakışır bir hayat sürdürmeleri' daha da güçleşmektedir. Asgari ücret açlık sınırının altındadır. Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak  masrafı) bir yıl öncesine göre 392 TL ve yapılması gereken toplam harcama tutarı (aile bütçesi) 1.277 TL artış gösterdi. Yılın sadece ilk beş ayı sonunda, aile bütçesine gelen ek yük ise 783 TL oldu" ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilişim