Mensure AÇIK/ÖZEL

DİYARBAKIR - Ana vatanı Afrika olarak bilinen ısırıcı tatarcıklar (kum sinekleri), iki ay önce geldiği Diyarbakır'da çok sayıda hayvanın hastalanmasına neden oldu. Halk arasında "üç gün hastalığı" olarak tanımlanan bovine eephemeral fever, kısa süreli ateş, titreme, topallık ve kaslarda güçsüzlükle ortaya çıkan bir sığır hastalığı olarak biliniyor.

Virüsün neden olduğu hastalık ölümler, ciddi kilo kaybı, düşük süt verimi, boğaların dölleme yeteneğinde düşme, pazarlamada gecikme ve canlı sığır ihracatında kısıtlamalardan dolayı hastalık ciddi ekonomik kayıplara neden oluyor.

Son zamanlarda hastalığın yaygın olarak görüldüğü yerlerin başında Lice geliyor. Lice'de veteriner hekim olarak görev yapan Halim Kaya (31), hastalığa sebep olan ısırıcı tatarcıkların en son 2012 ve 2016 yılında geldiğini, bu yıl ki etkisinin eskisinden çok fazla olduğunu söyledi.

"Hayvanların tedavi süreci 45 gün sürüyor"

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e konuşan 6 yıllık veteriner hekim Halim Kaya, şöyle devam etti:

"Bu hastalık insektler tarafından ve sineklerden bulaşıyor. Şuan iki aya yakındır Diyarbakır'da yaygınlaşmış ve ilçelere de 3 haftadır bulaşmış durumda. Tedavi olarak aşımız var. Bunun da etkisi 45 gün sürüyor. Ayrıca hastalıkla mücadele sürecinde hayvanların izole olmasını, dışarı çıkarılmamasını öneriyoruz. Üç haftada Lice'de 220 hastaya baktım sadece 1 hayvan öldü. Bir hayvanın tedavisi tam yapılmışsa ve tedavisi yapıldığı sürece hayvan ahırdan hiç çıkmamışsa tekrar olma ihtimali yoktur" diye konuştu.

Editör: TE Bilişim