Ekonomik şartların ağırlaşmasıyla beraber Hakkari'deki aşiretler de düğün maliyetlerinin azaltılması yönünde kararlar alıyor.

Daha önce Şemdinli’deki Herki aşireti ile Yüksekova’daki Oremar aşireti önde gelenleri evlenme esas ve usullerine yönelik birtakım kararlar almıştı. Bu aşiretlere Yüksekova’da bulunan Pinyanişi aşireti de katıldı.

ANKA’da yer alan habere göre Yüksekova'ya bağlı Akçalı (Kertênis) köyünde bir araya gelen aşiretin ileri gelenleri evlenecek çiftlere kolaylık getirmek için çalışma yaptı. Eskiden nişan için çeşitli masrafların gelenek halinde geldiği ve bu yüzden çiftlerin evlenmekte zorlandığını belirleyen aşiretlerin ileri gelenleri, bundan sonra gençlerin daha masrafsız düğün yapabilmelerinin yolunu açtı.

Kent merkezine bağlı Işıklar, Doğanyurt, Demirtaş, Akçalı, Bağışlı, Sarıtaş ve Boybeyi köyleri ile bu köylere bağlı 20 mezranın muhtarları ve kanaat önderleri Akçalı köyünde bir araya gelerek aldıkları ortak karara ilişkin açıklama yaptı.

Yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı Akçalı-Bağışlı bölgesindeki Pinyanişi aşireti mensupları adına alınan kararlar, kanaat önderi Ekrem Demir tarafından duyuruldu.

Düğünler ile ilgili ortak karar almak için bir araya geldiklerini belirten Demir, “Bu kararlar gerçekten güzel kararlar, çünkü fakir ailelerimiz yapamıyordu. Bunu biraz aşağıya çektik. Mesela bir sürü adetimiz abartılıydı. Bunu kanaat önderlerimiz ve büyüklerimiz tarafından güzel bir seviyeye çektiler. İnşallah fakir ailelerimiz de sıkıntı çekmeden düğünlerini yapabileceklerdir” dedi.

Aşiretin düğünler ile ilgili aldığı kararlar şöyle:

- Geline 7 büyük altın

- 2 adet bilezik

- Geline kemer ve 3 yüzük

- Süt parası hiçbir suretle verilmeyecek

- Gelinlik tipi yörenin kıyafetlerine uygun olacak

- Gelin kuaföre götürülmeyecek

- Düğünler bir gün olacak

- Nişan aile arasında yapılacak

- Damat yemeği köylü tarafından verilecek

- Düğünlerde erkek kadın ayrı olacak

- Damat hiçbir suretle gelini almaya gitmeyecek.

Editör: TE Bilişim