HABER MERKEZİ

DİYARBAKIR - Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski Köyü'nde, 8 yıl önce savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19'u çocuk 34 kişi, yaşamını yitirmişti. Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkan Yardımcısı Avukat Sedat Çınar, partisi adına yaptığı açıklamada, Roboski’de yaşananları unutmayacaklarını ve sorumluların yargılanmasını istediklerini söyledi.

28 Aralık 2011 yılında Şırnak’ın Uludere İlçesi Roboski Köyü’nde savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’si çocuk olmak üzere toplam 34 kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Genel Başkan Yardımcısı Çınar şunları söyledi:

“Olayın toplumsal hafızamızdaki fotoğrafı katırların sırtında taşınan parçalanmış genç-çocuk bedenleriydi. Üzerinde 8 yıl geçti. Halen sorumlular hakkında tek bir dava açılmadı.  Failler korundu, göstermelik olarak açılan  soruşturma kapatıldı . 

Olay sonrasında dönemin Başbakanı Erdoğan, buna başarılı bir operasyon diyerek,  Genelkurmay Başkanı’nı ve olayda görev alan TSK mensuplarını  kutlamıştı. Dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ise, bombardımanın emrini, Ankara’da Hava Kuvvetleri’nde görüntüleri analiz eden komutanların verdiğini açıkladı.”

“Failler bulunsun”

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca gizlilik kararıyla yürütülen soruşturmadan 1,5 yıl sonra görevsizlik kararı vererek, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı’na gönderdiğini de öne süren Çınar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Genelkurmay  Askeri Savcılığı da kovuşturmaya yer olmadığına dair karar vermişti. TBMM’de tüm partilerin önerisiyle açılan araştırma komisyonunda ise (Harekâtın kim tarafından ve nasıl planlandığına  ve  vur emrini kimin verdiğine)  cevap aramamış; üyelerinin çoğunluğu AKP’den oluşan Komisyon, sınır kaçakçılığının önlenmesine ilişkin  önerilerle dolu  bir rapor hazırlayarak görevini sonlandırmıştır. Kürt kamuoyunun, sivil toplum örgütlerinin, ailelerin (sorumlular bulunsun ve failler yargılansın)  talebi halen orta yerde duruyor.  Faillerin bulması ve yargılaması gereken otoriteler, Roboskili ailelerle uğraşmış, aileler hakkında defalarca soruşturma açılmış, cezalar verilmiştir.”

“Başvurular reddedildi”

OHAL zamanında çıkarılan KHK ile  Roboski için Adalet Yeryüzü için Barış Derneği’nin (Roboski-Der) kapatıldığını hatırlatan Çınar, “Diyarbakır’ın  Kayapınar Belediyesi’nin diktiği Roboski Anıtı,  kayyumun emriyle yerinden sökülmüştür. Ne yazık ki Roboskili mağdurların talihsizliği, davayı üstlenen Kürt hukukçuların ihmaliyle devam etti. Üç başvurucu yönündeki belge eksikliği iki gün gecikmeyle sunulmuş olması gerekçe gösterilerek, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvuruları süre yönünden reddedildi. Ardından İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi de aynı gerekçeye dayanarak başvurularını reddetti” dedi.

Meclis Araştırma Komisyonu kurulsun

Roboski’nin ilk olmadığını Koçgiri’den,  Zilan’dan , Ağrı’dan, Tunceli’den,  Maraş’tan da bildiklerini ileri süren  Çınar, “Halepçe’den Enfal’den biliyoruz.  Peki Kürtler niye öldürülüyor.  Kürtler hak talebinde bulunduğu için, özgürlük talebinde bulunduğu için öldürülüyor. Devletin,  Kürtlerle toplumsal bir barış tesis etmesinin yolu PKK’nın silah bırakması, ateşkes ilan etmesi; devletin de operasyonları durdurmasından geçmez. Kürtlerle toplumsal bir barış yapmanın, bir arada barış içinde yaşamanın yolu Kürtlerin inkarından vazgeçmekten, Kürtlerin temel haklarını tanımaktan ve vicdanları yaralayan böylesi öldürmelerle yüzleşerek,  sorumluları ortaya çıkartmaktan geçer. Roboski için derhal bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına izin vermeli, komisyon bütün bilgi ve belgelere ulaşabilmelidir. 8’nci yıl dönümünde  ölenlere rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyor ;  Kürt  kamuoyuna  duyarlılığı için teşekkür ediyoruz” diye  sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilişim