Diyarbakır Barosu, adliye önünde 5 Nisan Avukatlar Günü'ne ilişkin açıklama yaptı. “#Savunma Susturulamaz Durdurulamaz” pankartının açıldığı eylemde konuşan Diyarbakır Barosu Nahit Eren, avukatlara yönelik baskı ve soruşturma tehdidinin devam ettiğini belirtti. Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetinin halen aydınlatılmadığını hatırlatan Eren, cinayetin faillerinin tespit edilmede soruşturma aşamasındaki isteksizliğin kovuşturma sürecinde de sürdüğünün altını çizdi. Eren “Özellikle de soruşturma aşamasında bizzat yargı eliyle yaşanan ve alenileşen hukuksuzluklar mahkemece görmezden gelinmiş, suikastın bütün yönleri ile aydınlatılmasını sağlayacak ara kararları kurmaktan da ısrarla kaçınılmıştır” dedi.

 Yaşanan toplumsal ve hukuki sorunlara dikkati çeken Eren, yargı bağımsızlığının sağlanmamasının hukuk devleti güvenliğine ve ilkelerine zarar verdiğini belirtti.

 Sorunların çözümü için demokratik sistemin güçlendirilmesini isteyen Eren, “Ancak yaşanan bu gelişmelere rağmen demokratik sistemin güçlendirilmesi bir tarafa demokratik sistemlerde kabulü mümkün olmayan kayyım atamaları, milletvekili tutuklamaları siyasi partilere yönelik kapatma davaları gibi uygulamalarda ısrar edilmektedir. Bir kez daha belirtmek isteriz ki geçmişte denenmiş bu ve benzeri uygulamaların, sorunların çözümden ziyade toplumsal kutuplaşmayı derinleştirmekten ve demokrasiye zarar vermekten başka bir etkisi bulunmamaktadır” şeklinde konuştu.

 YENİ ANAYASA ÖNERİSİ

 Kürt sorununda 2015 yılında yeniden başlayan çatışmalı sürecin sorununun çözümüne katkı sunmadığına işaret eden Eren, “Siyaset kanallarının kapatılmasının ve salt güvenlik eksenli politikaların son 40 yılı çatışmalarla geçmiş, on binlerce insanımızın ölümüne sebebiyet vermiştir. Bu temelde tüm sorunların çözümü için demokratik ve toplumun tüm kesimlerinin iradesini barındıran bir toplumsal sözleşme olarak; yeni, demokratik, çoğulcu ve herkesi farklılıkları ile kabul eden bir anayasaya ihtiyaç olduğu da gün gibi ortadır” diye belirtti.

 Hak arama özgürlüğünün önünde engellerin ve mesleki sorunlarının sürdüğünü dile getiren Eren, adli ve idari makamların avukatlara yönelik olumsuz tutum ve davranışların önüne geçilmesi, avukatlara yönelik artan fiziki saldırıların engellenmesi ve özelliklede mesleğe yeni başlayan avukatların yaşadığı ekonomik sorunların giderimi için acil çözümler geliştirilmesini istedi.

Editör: TE Bilişim