Diyarbakır’da Sanat Sokağı esnafı artan elektrik faturalarına ilişkin bir açıklama yaparak zamların geri çekilmesi ve indirim yapılması çağrısında bulundu.

Türkiye ve bölgede eylem düzenleyen esnaf, son dönemde büyük rakamları bulan elektrik faturalarında zamların geri alınmaması durumunda kepenk indireceğini belirtti.

Diyarbakır’da Yenişehir ilçesine bağlı Ofis semtinde bulunan Sanat Sokağı esnafı 3 gün önce 5 dakika ışıklarını söndürdü, mum yaktı ve alkışlarla, ıslıklarla zamları protesto etmişti. Yapılan açıklamalarda zamların geri alınması talep edilirken kamulaştırma çağrısı yapılmıştı. Ayrıca pek çok defa “DEDAŞ’a el konulsun zulüm son bulsun” sloganı atılmıştı.

“Yapılan zamları derhal geri alın”

Ofis Sanat Sokağı Güzelleştirme ve Koruma Derneği Başkanı Ümit Umdu, elektrik dağıtımının devletleştirilmesi gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Bu ay fatura mı ödeyeyim, yoksa kira mı ödeyeyim ayrımı yaşıyoruz. Zamlar özellikle esnaf üzerinde çok ciddi bir yük olmuştur.

Ya 3-5 şirketin çıkarlarını korumaya devam edeceksiniz ya da yıllarca vergi vermiş esnafın yanında olacaksınız. Yapılan zamları derhal geri alın ve özelleştirme ile özel şirketler eliyle yapılan elektrik dağıtım işini üstlenin.

Elektrik dağıtım şirketleri devletleştirilmeden bu enerji sorununun ortadan kalmayacağı açıktır. Elektrik üretim ve dağıtım işletmeleri acilen devletleştirilsin. Esnafın elektrik borcu silinsin”

“20 gün DEDAŞ için çalışmam lazım. 10 gün de kira için çalışmam lazım”

Sanat Sokağı’nda bir kafede çalışan Veysi Polat, elektrik faturasına isyan ederek şu sözlerle itirazını dile getirdi:

“Bu zulmü kabul etmiyorum, etmiyorum, etmiyorum. 1.350 TL elektrik faturası geldi bana, ben bunu nasıl ödeyeyim. Ben öfkelenmeyeyim de kim öfkelensin! 1.350! 20 gün DEDAŞ için çalışmam lazım. 10 gün de kira için çalışmam lazım. Ne yiyeceğim peki? Bu memlekette öleyim mi!”

“20 yıldır böyle bir zam olmamıştı”

Öte yandan hem Diyarbakır Barosu hem de Diyarbakır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (DESOB) elektrik zamlarının geri çekilmesi için yargıya başvurdu.

DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, “20 yıldır böyle bir zam olmamıştı. Mahkemeye yaptığımız başvuruda yapılan zammın en az yüzde 50 indirilmesi talebinde bulunduk” dedi.

(Kaynak: RÛDAW)

Editör: TE Bilişim