Fuat Bulut/ÖZEL HABER

DİYARBAKIR'DA Sur'dan sonra yoksulluğun tavan yaptığı merkez ilçelerden biri olan Bağlar, Kentsel Dönüşüm Projesi'nin yarım kalmasıyla birlikte boşaltılan ancak yıkımı yapılmayan metruk yapılarla başı dertte. Dar sokaklar ve bitişik evlerden oluşan Kaynartepe ve 5 Nisan Mahallelerinde 100'den fazla metruk yapı, madde bağımlılıları, çetelerin ve hırsızların mekanları haline gelmiş durumda. Vatandaşlar, ellerinde yıkım için Bağlar Belediyesi'ne verdiği dilekçelerle isyan ediyor: "Çocuklarımızı bırakın oyun oynamaya, okula bile gönderirken tedirginiz. Evimizde can güvenliğimiz yok. Mahallelerimizi gazinoya çevirdiler."

GÜNEYDOĞU EKSPRES BAĞLAR SOKAKLARINDA

Vatandaşların haklı isyanını daha önce üç kez manşetten gündeme getiren Gazetemiz Güneydoğu Ekspres, son olarak önceki gün 9 yaşındaki bir kız çocuğun metruk yapıların birinde taciz edilmesinden sonra olay mahalinde vatandaşları dinledi, metruk yapılardaki rezaleti görüntüledi.

Yanımda Kaynartepe Mahallesi'nde üç dönemdir muhtarlık yapan İlhami Altun var. Sokak sokak metruk yapıları gezmeden önce Emniyet'ten polis memurlarının kendisini aradığını ve Vali Ali İhsan Su'nun son taciz olayından sonraki kararlığını anlatıyor. Metruk yapıların yıkımı ve çetelerin bertaraf edilmesi için polis memurları ile koordineli çalışacaklarını ifade ederken, fotoğraf makinesini gören mahalle sakinleri soru sormama izin vermeden haklı isyanlarını anlatıyor.

"SOKAKLARIMIZI GAZİNOYA ÇEVİRDİLER"

Yaşlı bir teyze balkondan Kürtçe sesleniyor: "Allah rızası için bu rezalete son versinler. Gece olunca her bir sokak gazinoya dönüşüyor ve her türlü pislik yaşanıyor."

Yaşlı teyzenin söz bitmeden Serap isimli mahalle sakini, çocuklarını okula gönderirken tedirgin olduklarını, son taciz olayından sonra kimsenin çocuğunu oyun oynamak için evden dışarı göndermediğini belirtiyor.

MUHTARIN İSYANI: BELEDİYE BİZİ DİKKATE ALMIYOR

Yoldan geçenler yıkım yetkilisi muhtar İlhami Altun'muş gibi serzenişte bulunurken, muhtar Altun, konu ile ilgili Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu'nun kendisini dikkate almadığını ifade ediyor. Altun, "Defalarca aradım, bir dönüş dahi yapmadı. Bağlar'ı gezerken, bir kez olsun muhtarlık yerimi ziyaret etmedi. Ben 70 bin vatandaşı temsil ediyorum bu mahallede. Metruk yapılarla ilgili olarak belediye üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiyor. Üstelik, vatandaşların imzalı, resmi işleme konulmuş dilekçelerine rağmen" diyor.

METRUK YAPILARDA REZALET DİZ BOYU

Daha sonra metruk yapıların içine birer birer giriyoruz. Her bir yapıda, çevreye kötü koku yayan çöp yığınları, madde bağımlılarının kuytu odalarda yaktığı esrar jelatinleri, bira ve rakı şileleri göze çarpıyor.

Yan yana sıralı evlerin bitişindeki bu yapılar, buralarda ikamet edenler için birer korku evlerine dönüşmüş. Çünkü bu mekanlarda, taciz için darp edilen kızların çığlıkları, haraç için getirlip dövünlenlerin işkence sesleri ile yankılanıyor.

DİLEKÇE VEREN MAHALLELİ TEDİRGİN

Bu mahallede ikamet eden Mehmet Telal, 8 Kasım 2022 tarihinde sokak sakinleri olarak Bağlar Belediyesi'ne yıkım için verdikleri dilekçeyi gösteriyor. O tarihten bugüne belirttikleri hiçbir metruk yapının yıkılmadığını anlatırken, "Tedirginiz, kendi evimizde can güvenliğimiz kalmadı. Vali bey bu soruna lütfen el atsın" diyor.

Mahalle sakini Mehmet Telal'ın 50 sokak sakinin imzası ve isminin yer aldığı dilekçede, şu ifadeler yer alıyor:

"Sokaklarımızda bulunan içi boşaltılmış, terk edilmiş, boş, harabe, yıkık, dökük evler içinde biriken çöp, moloz, hayvan leşleri nedeniyle tehlike saçmaktadır. Ayrıca bu mekanlar madde bağımlılıları, fuhuş çetelerinin merkezi haline gelmiştir. Hırsızlara gece gündüz röntgencilik yapan, ahlaksızca, sapıkça görüntüler veren, mahalle sakinlerini tahrik ve küfür edip geceleri silah sıkan, ailelere korku veren bu belirsiz kimselerin yuvalandığı bu mekanların yıkılmasını, yerlerine çocuk parkı, kreş, okul ve semt pazarı yapılmasını istiyoruz."

"SAYIN VALİM LÜTFEN BU OLAYA EL ATIN"

Kaynartepe Mahallesi Muhtarı İlhami Altun, Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su'ya çağrı yaparak, şunları söyledi:

"İnsanlar sabahları korkudan camiye gidemiyor, aileler çocuklarını okula gönderirken tedirgin oluyor. Mahallemizin bu metruk yapılardan acilen temizlenmesi gerekiyor. Valimizden, kaymakamlarımızdan, belediye başkanlarımızdan rica ediyoruz. Daha geçen gün bir kız çocuğumz taciz edildi. Basına yansımayan çok sayıda olay oldu. Geçen hafta bir kız çocuğunu daha birinin elinden aldık. Daha kötü olaylarla karşılaşmamak için lütfen buraya el atılsın. Bu mahallemizde insanlarımızın can güvenliği kalmamıştır. Bizim de insanca yaşama hakkımız var. Valimizi buraya davet ediyorum. Kendisiyle birlikte bu yapıları gezelim. Bizzat kendisinin görmesini istiyorum. Vahim ve acı bir tablo var ortada."

Editör: TE Bilişim