Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün saat 11.00'de bir araya geldi. Bugün beklenen asgari ücret açıklaması öncesinde ise saat 14.00'te TCMB faiz kararı açıklanacak.

Faiz kararı öncesinde dolar/TL 15'ün üzerine çıkarak tarihi zirvesini görürken, PPK toplantısında bugün TCMB'nin 100 baz puan indirim yapması bekleniyor.

'ENFLASYON KARŞISINDA EZDİRİLMEYEN BİR ORAN GÖRECEĞİZ'

Meclis'te milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, asgari ücretle ilgili bugün açıklama yapılacağını belirterek şunları söyledi:

''Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da enflasyonun karşısında asla ezdirilmeyen, bundan sonra da ezdirilmeyecek bir oranı hep beraber görmüş olacağız.

Türkiye'de asgari ücretle geçinenler dahil olmak üzere bütün maaşlılar her türlü, sağlık başta olmak üzere imkanlarından faydalanarak yaşamlarını idame ettiriyorlar. Onlara ilişkin olarak da geçmişten bugüne yapılan her türlü iyileştirme pozitif yönde devam etmiş enflasyonun çok çok üzerindedir.''

 ‘ERDOĞAN 15.00’DA AÇIKLAYACAK’

Bloomberg HT’nin haberine göre ise, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’ndaki taraflar toplantının ardından Cumhurbaşkanlığı’na geçecek.

Burada Erdoğan’ın 2022 için uygulanacak asgari ücreti saat 15.00’de düzenlenecek toplantı ile açıklayacağı belirtildi.

TÜRK-İŞ 4 BİN LİRAYA İŞARET ETMİŞTİ

Asgari ücret toplantısının ikincisi Türk-İş ev sahipliğinde yapılmıştı.

Toplantı öncesinde konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay kamuoyunda dile getirilen rakamların altına evet demenin mümkün olmadığını söyledi. Atalay, "TÜİK temsilcisi kusura bakmasın. Enflasyon yüzde 21 deniyor ama temel gıdalara gelen zamlar ortada. Arzumuz önümüze hemen bir rakam gelmesi ve konuyu bağlamamız." diye konuştu.

Atalay daha sonra basına yaptığı açıklamalarda 4 bin liranın altına evet demenin mümkün olmayacağını belirtmişti.

TL'NİN DEĞER KAYBI YÜZDE 50'Yİ AŞTI

Son yıllarda TCMB ve ekonomi yönetiminde sık sık değişikliğe gidilmesi, Erdoğan'ın düşük faiz istekleri ile üretim, ihracat ve cari dengede fazla verilmesini öngören ekonomik planına yönelik endişeler sebebiyle Türk lirasının dolar karşısındaki bu seneki değer kaybı yüzde 50'yi aştı.

TL'deki kayıpların yüzde 45 ile büyük bölümü Eylül ayı başından beri, yani TCMB'nin ilk faiz indirimi sinyalinden itibaren gerçekleşti.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Editör: TE Bilişim