Şırnak’ın Cizre ilçesini ikiye ayıran Dicle Nehri’nde bilinçsizce yapılan avlama sonucu balık türleri gittikçe azalıyor. Nehir üzerinde çoğalan kum ocakları, kullanılan dinamitler, suya bırakılan jeneratörler ve mevsimi dışında yapılan avlanmalar balık sayısını ve türlerinin yok olmasına neden oluyor. İç lastikler üzerine yapılan sallarla Nehre açılan yurttaşlar, bıraktığı ağları bir gün sonra topluyor.

 Sis altında lastikle avlanıyor

 20 yıldır balıkçılık yapan Bahattin Noyan, hava sıcaklığının eksi 9’a düşmesine rağmen lastik salıyla nehre açılmaya devam ediyor. Av yasağının olduğu dönemlerde de balık avlanmalarının bilinçsizce devam ettiğine dikkati çeken Noyan, “Güçlükonak ile Kasrik bölgesinde jeneratör vererek balıkları avlıyorlar. Bu nedenle küçük büyük fark etmeden balıkları öldürüyorlar. O yüzden her geçen yıl balıklar azalıyor” dedi.

 Avlanma mevsiminde balık ağı attıklarını ifade eden Noyan, bazı balıkçıların ise üreme dönemlerinde balık tutmalarının balıkların azalmasında etkili olduklarını söyledi.

Eskiden daha fazla balığın olduğunu dile getiren Noyan, “Dicle Nehri üzerindeki kum ocakları, bilinçsiz avlanma gibi durumlardan önceden 30-40 kilo avlarken artık 3-5 kilo ancak balık yakalayabiliyoruz” diye konuştu.

 Noyan, bilinçsiz avlanmaya karşı önlem alınmasını istedi. (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim