BİK İnsan Kaynakları Müdürlüğü Projeler Birimi tarafından pandemi sürecinde yüz yüze eğitimlere ara verilmesi nedeniyle gazete çalışanlarına yönelik olarak hayata geçirilen çevrimiçi buluşmalardan 34’üncüsü ve 2021 yılının son eğitim programı bugün gerçekleştirilen dersle tamamlandı.

Siirt, Batman ve Şırnak’ta basın işletmelerinde çalışanlara yönelik olarak düzenlenen eğitimde Türkiye’de reklamcılık serüveni, medyanın dijitalleşmesi ve yeni medyada reklamcılık konuları ele alındı.

İletişim Danışmanı Cihat Zafer Demirel, eğitimlerinde ve buluşmalarda katılımcıların talep ve önerileriyle zenginleşen başlıklarda, nitelikli eleman istihdamı, ilan ve reklam gelirlerinin nasıl arttırılabileceği, yeni medya ve dijital dönüşüme entegrasyonun getirdiği fırsatlar ve zorluklar, baskı ve paylaşım teknolojilerindeki hızlı değişim gibi teknik ve teorik sorunlarla birlikte gazetecilik geleneğinin yaşatılmasına yönelik önerilerini, mesleki tecrübeleri ve araştırma raporları üzerinden aktardı.

Gazetecilere resmi ilan gelirlerine ek olarak neden daha çok reklam geliri elde etmeleri gerektiğini, dijital mecraların sunduğu kolaylık ve fırsatları, güncel, küresel ve sektörel raporlarda yer alan verilerle aktaran İletişim Danışmanı Demirel, pandemi sürecinde önemi artan internet haberciliğinin etik, doğru ve sağlıklı bir biçimde gerçek gazeteciler tarafından yapılmasının önemi üzerinde dururken dijital mecralarda yerel gazete işletmelerinin söz sahibi olabilmesi için kendilerini yeni medyada rekabete hazırlaması gerektiğini belirtti.

Yazılı basında gazetecilik kültürünü yaşatan gazetecilerin, tecrübelerini dijital mecralara aktarması gerektiğini belirten Cihat Zafer Demirel, gazetecilik geleneğinin ve tecrübesinin korunarak basın işletmelerinin çağa ayak uydurmasına ihtiyaç duyulduğunu, Basın İlan Kurumunun bilgi ve tecrübe aktarımı sürecinde yerel basının daima yanında olduğunu ifade etti.

Yerel basında iletişim kapasitesinin, reklamcılığın ve haberciliğin geliştirilmesine katkı sağlamaya yönelik olarak verilen eğitimlere Basın İlan Kurumunun , Genel Müdür Rıdvan Duran’ın vizyon ve desteğiyle öncülüķ ettiğini ve imkan sağladığını söyleyen Demirel, pandemiden önce yüz yüze yapılan eğitimlerin, kısıtlama günlerinde hız kesmeden online olarak devam ettiğini, ülke genelinde online eğitimler vasıtasıyla yaklaşık 1000 gazeteciyle bir araya geldiklerini belirtti.

Basın İlan Kurumu Diyarbakır Şube Müdürü Osman Başeğmez de yoğun ilgilerinden ötürü gazetecilere ve eğitmen Cihat Zafer Demirel’e teşekkürlerini sunarken yeni yılın herkes için hayırlı olmasını diledi. Yeni yılda fiziksel olarak bir araya gelmeyi arzuladıklarını da belirten Başeğmez, bölge gazetecilerinin eğitimin yüz yüze ve geniş katılımlı olarak tekrarını istemeleri üzerine Cihat Zafer Demirel’den söz aldı.

Renkli video sunumuyla sona eren eğitim buluşması, dünyada ve Türkiye’de reklamcılığın tarihi, gelişmesi ve bugün gelinen nokta konusunda akademik çalışmalardan ve ilginç örneklerden oluşan sunumun ardından gerçekleşen soru-cevap oturumu ile sona erdi.

Yerel Basında Reklamcılığın Geliştirilmesi ve Dijitalleşme – Sosyal Medya Eğitimi başlıklı eğitim programları sayesinde sadece bir yıl içerisinde 1000’e yakın gazete çalışanının dijitalleşmeye ve günümüz rekabet ortamlarına adapte edilebilmesi için düzenlenen eğitimler 2022 yılında da yüz yüze ve çevrimiçi olarak devam edecek.

Editör: TE Bilişim