Hong Kong'da yapılan araştırmada, Covid-19'a karşı Türkiye'de de uygulanan Pfizer/BioNTech ile Çin menşeli Sinovac aşılarının ardından vücutta oluşan antikor seviyeleri ölçüldü. Pfizer/BioNTech ile aşılanan kişilerdeki antikor seviyesinin, Sinovac'la aşılananlara göre 10 kat daha fazla olduğu tespit edildi.

'İLK DOZDAN SONRA ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTIYOR'

mRNA yöntemiyle üretilen Pfizer/BioNTech ve inaktif virüs kullanılan Sinovac aşılarını karşılaştıran uzmanlar, özel hastanelerde ve kliniklerde görevli 1442 sağlık çalışanından oluşan grupta, Covid-19 aşıları olduktan sonra vücutta oluşan antikorların ortalama seviyesini inceledi. İki doz aşı yaptıran 93 sağlık çalışanından elde edilen verilerde, Pfizer/BioNTech'in ilk dozunun ardından antikor seviyelerinin 'önemli ölçüde arttığı, ikinci dozdan sonra da yükseldiği' kaydedildi.

ÜÇÜNCÜ DOZ TAVSİYE EDİLDİ

Pfizer/BioNTech'in ikinci dozunun ardından antikor düzeyinin 269'a çıktığı, Sinovac'ta ise 27'de kaldığı belirtildi. 26-65 yaşları arasındaki 93 kişilik grupta 63 kişi Pfizer/BioNTech, 30 kişi Sinovac ile aşılandı. Uzmanlar, Çin menşeli Sinovac gibi inaktif virüs kullanılan aşıları yaptıran kişilere antikor seviyesinin artırmak için üçüncü doz tavsiyesinde bulundu.  

Editör: TE Bilişim