Bölgedeki birçok kentte başlayan orman yangınları aralıksız sürüyor. Kara ulaşımın olmadığı sarp bölgelerde yaşanan orman yangınlarına müdahalede yetersiz kalındı. Dersim, Bingöl ve Bitlis’te yaşanan orman yangınlarında yüzlerce hektarlık alan küle döndü.

DERSİM'DE YANGIN SÜRÜYOR

Dersim’deki orman yangınları Ovacık yolu üzeri, Munzur Vadisi Fırtına Veli Çeşmesi bölgesi ile Pülümür vadisi Roj Deresi bölgesi olmak üzere iki ayrı noktada 4 gün önce başladı. Her iki noktada meydana gelen yangın geniş bir alana yayıldı.  Munzur Vadisinde yaşanan yangına Dersim Belediyesi ekipleri, gönüllüler ve AFAD ekipleri yanı sıra havadan bir helikopterinde katılımı ile müdahale edildi. Dün akşam yayılması duran yangının kısmen kontrol altına alınması ile sabah saatlerine soğutma çalışması başladı. Ancak yanan kütüklerden hala dumanlar yükseliyor.

Gönüllülerden oluşan ekipler soğutma çalışmasını sürdürürken, Pülümür vadisi Roj Deresi bölgesinde günlerdir devam eden yangın sürüyor. Yangının olduğu bölge askeri güvenlik bölgesi olduğu için gönüllüler yangın yerine ulaşamıyor. Havadan müdahalenin olmadığı bu bölgede yangının yayılarak devam ettiği bilgileri geliyor. 

YAYLADERE’DEKİ ORMAN YANGINI YAYILIYOR

Orman yangının yaşandığı bir başka yer Bingöl'ün Yayladere ilçesi kırsalı. Üç gündür devam eden yangına dün itibari ile helikopterle havadan müdahale edildi. Yangında 100 hektarlık alandan fazla meşelik yanarak kül oldu. Yayladere Belediyesi, Orman İl Müdürlüğüne bağlı ekipler, gönüllüler ve çevrede bulunan köylerden yurttaşların katılımı ile dün akşam yangın kontrol altına alındı. Yangın söndürme çalışması yapılmadan müdahaleye ara verilmesi üzerine bölgeden tekrar dumanlar yükselmeye başladı.

KÖKSAL: SOĞUTMA ÇALIŞMASI YAPILMADIĞI İÇİN YANGIN TEKRAR BAŞLADI

Yangına ilişkin Artı Gerçek’e bilgi veren Conag köyünden Cengiz Köksal, dün müdahale edilen yerlerden tekrar dumanların yükseldiğini söyledi.  Köylerinin karşısında bulunan ormanlık alandan yoğun duman yükseldiğini anlatan Köksal, “Dün bir helikopterle müdahale edildi. Aynı zamanda Orman İşletme dâhil farklı kurumlardan yangın söndürme ekipleri, köylüler, gönüller vardı. Hepimiz yangını söndürmek için çabaladı. Dün yangın söndürüldü. Akşam ekipler soğutma çalışması yapmadan gitti. Bugün helikopterinde gelmesi ile soğutma çalışması yapacaklarını söylediler. Gece rüzgarın etkisi ile tekrar yangın başladı. Şimdi gördüğünüz gibi her taraftan dumanlar yükseliyor. Bugün soğutma çalışması için gelen olmadı. Başka yere gitmişlerse bilmiyorum,  en azından bizim köy tarafına gelen yok. Ormanlarımız yanarak kül oldu” dedi.

BAŞKA YERLERDE DE YANGIN VAR

Yangında ormanlık alanının büyük bir bölümün yanarak kül olduğunu belirten  Köksal, sadece kendi köylerinin ormanlık alanının yüzde 80’inin yok olduğunu aktardı. Yangının sadece o noktada değil, başka yerlerde de olduğunu anlatan Köksal, “Dağın diğer tarafında, başka noktalarda da yangın olduğu bilgisi geliyor. Orada ne olduğunu bilmiyoruz. O bölgelerde de yangınların olduğu bilgisi geliyor” diye konuştu.

BİTLİS BUZLUPINAR’DA DEVAM EDEN YANGIN BÜYÜYOR

Bitlis'te Buzlupınar Dinlenme Tesisleri bölgesinde başlayan ormanı da günlerdir sürüyor. Yangının dün akşam kontrol altına alındığı açıklanmıştı ancak sosyal medyaya yansıyan görüntülerde yangının hala devam ettiğini gösteriyor. Müdahalenin yapılmadığı yangının Bitlis ve Siirt karayolunda bulunan ormanlık alanda yayılarak devam ettiği gelen bilgiler arasında.

(ARTI GERÇEK)

Editör: TE Bilişim