DİYARBAKIR - Birkaç gündür etkili olan sağanak yağış ve kuvvetli rüzgar halen etkisini sürerken, Diyarbakır'ın Çermik, Çüngüş, Lice, Kulp ilçeleri; Muş Batman, Siirt, Bingöl ve Adıyaman’da kar yağdı.

Kar yağışıyla birlikte hava sıcaklığında hissedilebilir derece bir düşüş söz konusu, bölgede yine güney-batı yönünde esen kuvvetli rüzgar da etkisini sürdürüyor.

 Meteoroloji’ye göre, bölge kentlerinde sağanak yağış ve karla karışık yağmurun Cumartesi akşamına kadar etkili olması bekleniliyor.

Muş’ta kar yağışı kenti beyaza bürüdü

Muş’ta Kentte etkisini sürdürmeye devam eden olumsuz hava koşulları hayatı etkiliyor. Aniden bastıran kar yağışı kent merkezini beyaza bürüdü. İlkbahara girmeye hazırlanan vatandaşlar, gördükleri manzara karşısında şaşkınlık yaşadı.

Baharı beklerken kışın yeniden geldiğini anlatan esnaf Muhammed Demir, “Allah’ın rahmeti işte, yağıyor. Özellikle Doğu tarafında çok ağır şartlarda yaşıyoruz. Bundan iki gün önce de fırtına vardı, evler, çatılar, araçlar hasar gördü. Şu anda ulaşımda da sıkıntı oluyor. Yaz gelecek gibi görünmüyor” dedi.

Bitlis’te kar, tipi ve fırtına

Bitlis ve ilçelerinde sabah saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayan kar yağışı kenti yeniden beyaza bürürken, etkili olan tipi ve fırtına ise hayatı olumsuz etkiliyor.

Yazı beklerken karla uyanan yerlerden biri de Bitlis’in Tatvan ilçesi, etkili olan kar sebebiyle tamamen beyaza büründü. Özellikle Bitlis – Tatvan arasında bulunan Rahva mevkiinde etkili olan tipi ve fırtına nedeniyle adeta hayat durma noktasına geldi. Görüş mesafesinin 10 metreye kadar düştüğü bölgede çetin kış şartları yaşanırken, yazı beklerken yeniden karla uyanan vatandaşlar ise Bitlis’te durumun artık normal karşılanmaya başladığını ifade etti.

Bitlis’te bir günde 4 mevsimi yaşadıklarına dikkat çeken Mekin Kaya, bugün de yeniden kış mevsimini yaşadıklarını söyledi. Kar yağışıyla birlikte kentin yeniden beyaza büründüğünü dile getiren Kaya, dört gözle yazı beklediklerini ifade etti.

Öte yandan; etkili olan kar yağışı sebebiyle bazı köy yolları kapanırken, kapanan yolların açılması için de çalışmalar başlatıldı.

Harput beyaz gelinliğini giydi

Elazığ'ın yüksek rakımlı bölgelerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle, tarihi Harput Mahallesi'de beyaza büründü.

Mart’ın 25’inde olunduğunu anımsatan Harput Muhtarı ZülküfDemirpolat, “Güzel bir kar yağdı. Dağlık kısımlara biraz daha fazla yağdı. Köylülerimiz ve çiftçilerimizin biraz daha yüzü güldü.Vatandaşlarımızda da büyük bir sevinç var. Barajlarımız ve su kuyuları boş idi. Bu yüzdende inşallah yağan yağmur ve karlarla birlikte barajlar ve kuyular tekrar dolar” dedi.

Vatandaşlardan Murat Babat, “Mart ayının sonundayız. Sabah kalktığımız baktık lapa lapa kar yapıyor. Şaşkınlık içerisindeyiz. Ama bizim için çok güzel bir şey oldu. Kar demek bereket demek. Buranın halkı tarımla uğraştığı için bu karında yağması çok iyi oldu. Yüksek olduğu için şehre oranlar daha çok yağıyor. Buda bizim için çok güzel bir şey” diye konuştu.

Öte yandan, Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü Elazığ Tahmin ve Uyarı Merkezi, bugün içinde Elazığ, Malatya, Tunceli, Bingöl ve Adıyaman için yağış uyarısını tekrarladı. Yağışların yüksek kesimlerde kar, şehirlerde ise yağmur ve karla karışık yağmur olarak beklendiği aktarıldı.

Sincik ilçesi kar yağışına teslim oldu

Birkaç gündür etkisini devam ettiren yağmur yağışı sonrası Adıyaman’ın Sincik ilçesinde bahar havası bekleyen ilçe halkı sabahın erken saatlerinde güne kar yağışıyla uyandı. Hava sıcaklığının eksi 1 dereceye kadar düştüğü Sincik ilçe merkezinde yağan kar kalınlığı 5 santime ulaştı. İlçenin yüksek kesimlerinde ise 10 santime ulaşan kar yağışı nedeniyle bazı araç sürücüleri zincir takarak seyahat etmek zorunda kaldı.

Karlıovalılar güne karla uyandı

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde kar yağışı etkili oldu, ilçe beyaza büründü.

Yazı beklerken kışın yeniden geldiğini belirten ilçe sakinlerinden Salih Bingöl, “Maşallah Karlıova yine adının hakkını veriyor. Yazı beklerken yine kış geldi. Bir gün güneş çıkıyor, bir gün kar yağıyor, ondan ötürü yazı beklerken kış geldi” dedi.

Bugün de kent genelinde yağışların yer yer sağanak, yüksek kesimli bölgelerde ise kar şeklinde devam etmesinin beklendiği bildirildi.

Editör: TE Bilişim