DİYARBAKIR - Toz taşınımı Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde etkili oldu.

Diyarbakır, Şırnak, Tunceli, Bingöl'ün Karlıova ve Mardin'in Nusaybin ilçelerindeki toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesi düştü, sürücüler zor anlar yaşadı. Kentlerde araçların ve balkonların üzeri toz tabakasıyla kaplanırken, hava kalitesinin de düşmesiyle uzmanlar özellikle solunum güçlüğü çekenlerin dışarı çıkmaması konusunda uyarıda bulundu.

Diyarbakır’ın merkez ve kırsal ilçeleri Kulp ve Lice’de kum fırtınası  yaşamı olumsuz etkiledi. Kum fırtınası gökyüzünde devasa toz bulutlarını oluştururken, fırtına nedeniyle görüş mesafesi düştü. 

Şırnak'ın sınıra yakın ilçelerinde etkili olan toz taşınımıyla Cudi ve Gabar dağları görülmez hale geldi.

TUNCELİ VALİLİĞİ'NDEN UYARI

Tunceli'de de etkili olan çöl tozu taşınımı nedeniyle vatandaşlar evlerine kapanırken, kentin etrafındaki dağlar görülmez hale geldi.

Valilik solunum güçlüğü çeken ve astım hastalığı bulunanların tozdan etkilenmemeleri için kapı ile pencerelerini kapatıp evlerinden çıkmamaları uyarısında bulundu.

“SOLUNUM YOLU HASTALIĞINA NEDEN OLMAKTA”

Toz taşınımı 6 ile 12 yaş aralığındaki çocuklarda solunum yolu hastalığına neden olduğunu ifade eden Uzmanlar “Toz taşınımı Diyarbakır ve çevre illerde de çok yoğun olarak his ediliyor. Bununla ilgili özellikle 6 ile 12 yaş arası çocukların daha dikkat olmasını öneriyoruz. Çocuklarda belirtilen yaşlarda akciğeri tam gelişmediğinden, öksürük, hırıltılı solunum ve solunum sıkıntısı yaşamaları söz konusu olabilir. Ailelerin buna dikkat etmesi ve çocukları gerekmedikçe dışarıya çıkarmamalarını öneriyoruz. Ayrıca dışarı çıkmak zorunda olduklarında mutlaka koruyucu maske takmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

“MASKE TAKILMALI”

Anne adaylarına da uyarılarda bulunan Uzman Dr. Çolak, “Bu süreçte anne adaylarının da dikkat etmesi gerekiyor. Çöl taşımının yoğun olduğu bugünlerde anne adaylarının dışarı çıkmasını önermiyoruz. Anne adaylarının gebelik hipertansiyona neden olduğunu yapılan çalışmalarda ortaya koymuştur. Anne adaylarının bu süreçte gebelik hipertansiyon şikayetleri ile acil servislerimizde başvuruları olabilmektedir. Özellikle çocuklar ve anne adayları olmak üzere tüm vatandaşlarımızın bu süreç içerisinde dışarı çıktıklarında mutlaka maske takmalarını öneriyoruz. Toz taşımın olduğu günlerde havadaki mikrop sayısı normal günlere göre 4 kat artığından daha dikkatli ve duyarlı olmalarını belirtiyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim