Bir internet sitesinde büroyu şikayet eden çok sayıda kişi böyle bir borçlarının olmadığını ve kendilerinden zorla para istendiğini belirtiyor.

Borçlunun yasal hakları neler?

Peki, mağdur olduğunu düşünen ya da gerçekten borçlu olanlar ne yapmalı? Borçlar Hukuku alanında uzman olan Avukat Muharrem Akyol, mağdurlara dava açma yoluna gitmeleri çağrısında bulunuyor. Borçlar Kanunu’nun 146. maddesini hatırlatan Akyol, aksi bir hüküm bulunmadıkça her alacağın on yıl içerisinde zamanaşımına tabi olduğunu belirtiyor. 2001 krizi sonrasında borçluların banka müşterisi ya da TV/telefon abonelikleri için başlatılan icra takiplerinin tahsil edilemediği için rafa kaldırıldığını belirten Akyol, bugün ortaya çıkan sonuçla ilgili şunları anlatıyor:

“Bankalar, TV platformu kurumlar, GSM şirketleri, elektrik su aboneliklerinden doğan borçlar sebebi ile açılan icra takipleri unutulmadı. Özellikle bankalar bazı GSM şirketlerinin mevcut açılmış ama tahsil edememiş olduğu alacak ilişkilerini varlık yönetim şirketlerine devrettiler.”

Akyol Telsim gibi şirketlerin yıllar sonra T.C. numarasından yola çıkarak borçluların kapısını çalmaya başlamasıyla ilgili, “Unutulmuş icra borcu yıllar sonra yeniden korkulu rüyaya dönüştü” diyerek zaman aşımıyla ilgili de şunları söylüyor:

“Üzerinden on yıldan fazla süre geçen borçlu yurttaşların yasal hakları var. Öncelikle usule aykırı olarak ‘Biz hukuk bürosuyuz. Size hapis kararı çıkarırız. Size baskın yaparız’ sözleriyle hukuka aykırı beyanlar kullanılarak yurttaşların korkutulması halinde bunu yapanlara karşı adli yollara müracaat edilebilir. Ayrıca bu icra takiplerini takip edenlerin yalnızca sizin adınızın geçtiği bir icra dosyası için, ‘Kaynana, baldız, bacanağınızı arayacağız’ beyanları külliyen hukuka aykırı. Yapanlara karşı adli yollara müracaat edebilirsiniz. Bu aramalar sebebi ile çeşitli cezai ve hukuki haklarınız var. Manevi tazminat davası dahi açılabilir. Ayrıca icra takibi zaman aşımına uğramış olabilir. İcra takibi açıldıktan sonra on yıl ara ile işlemsiz bırakılmış fakat aciz vesikasına da bağlanmamış ise zaman aşımına uğramış olduğu itirazı ileri sürülebilir.” (AJANSLAR)

Editör: TE Bilişim