Fuat Bulut/ÖZEL

Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi’nde “Kentsel Dönüşüm Projesi” yarım kalınca, yıkımı yapılamayan metruk yapılar, mahalle sakinlerinin korkulu rüyası haline geldi. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’in bir haftada 4 kez manşetine taşıdığı vatandaşın haklı isyanı, dün sosyal medyanın da gündemi oldu. Çocuklarını okula gönderirken, sabahları namaz için camiye giderken tedirgin olduklarını dile getiren vatandaşlar, yetkililere çağrı yapmıştı. Bu çağrı, sorumluluk alanına girmemesine rağmen Büyükşehir Belediyesi yetkililerini harekete geçirdi. Bağlar Belediyesi de Kaynartepe’deki metruk yapıların yıkımı için “Acil Durum” kararı aldı.

TALİMAT, İMAR DAİRE BAŞKANI’NDAN GELDİ

Alınan bilgiye göre Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Mehmet Karaaslan, Yapı Kontrol Şube Müdürü İkram Gezen’e talimat vererek, vatandaşların can ve mal güvenliği açısından Bağlar Belediyesi sorumluluğundaki Kaynartepe Mahallesi’ne ekipleri yönlendirdi.

Ekipler, Kaynartepe Mahallesi Muhtarı İlhami Altun’la birlikte vatandaşların madde bağımlılığı, fuhuş ve hırsızların mekanı haline getirdiğini belirttiği boş, harabe yapıların yıkımı için çalışma başlattı.

“SORUMLULUĞUMUZ GEREĞİ HARELETE GEÇTİK, SİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Gazetemizi arayan Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Mehmet Karaaslan, sosyal hesaplarımızdan paylaşılan vatandaşların talebine ilişkin görüntüler için teşekkür ederek, “Bizler de sorumluluğumuz gereği harekete geçtik. Vatandaşın haklı talebi var. Bizler de alt kademe belediyemiz ile birlikte koordineli bir şekilde çalışmaları yürüteceğiz. Bugün (dün) itibariyle 20-25 yapının fotoğraflarla tespitini yaptık. Ekiplerimiz hafta sonu da çalışmalarını yürütecek. Yıkımı gerçekleşecek yapı sayısı 50’yi geçebilir” dedi.

BAĞLAR BELEDİYESİ’NDEN  “ACİL DURUM” KARARI

Gelişmeler üzerine Bağlar Belediyesi, yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, suç unsurlarının meskenine dönüşen Kaynartepe Mahallesi için acil durum ilan edildiği ifade edildi. Belediye ekiplerinin sahada kontrol ve durum tespiti yaptığına dikkat çekilere, yıkımlara gelecek hafta başlanacağı kaydedildi.

Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu da “Göreve geldiğimizde metruk yapıların yıkımına bu mahallemizde başlamıştık. Şimdi de acil yıkılması gereken yapıların yıkımını gerçekleştireceğiz” dedi.

Vatandaşların haklı nedenlerle bu yapılardan şikayetçi olduğunu belirten Beyoğlu, şunları kaydetti: “Bir yeri yıkıyorsun, yenileri peşinden geliyor. Bu işin ardı arkası kesilmiyor. Uzun yılların birikimi ve ihmali var. Bağlar’daki yapıların çok büyük bölümü bu riski taşıyor. Hizmet etmek için olağanüstü bir mücadele veriyoruz fakat bölgenin fiziki yapısı çok şeyi engelliyor. Maalesef buradaki vatandaşlarımız hak ettiği yaşam koşullarına sahip değil. Metruk yapıları süratle yıkmaya devam edeceğiz. Tabi özel mülk olduğu için bunun bir yasak prosedürü var. Eski Bağlar pansuman tedbirlerle bu görüntüden kurtulamaz. İlk günden beri üzerine basa basa vurguladık. Kalıcı çözüm yerinde dönüşüm modeliyle Kentsel Dönüşüm’dür. Başka türlü bu işin içinden çıkılmaz. Burayı yıkarsın, başka yerde başlar. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından kısa sürede onaylanan Kentsel Dönüşüm projemizin bazı çevreler tarafından engellenmesi bu bölgenin geleceğine sekte vurdu. Bunun kamuoyu tarafından özellikle bilinmesinde yarar var. Ama biz kararlı bir şekilde metruk yapıları temizlemeye devam edeceğiz. Vatandaşlarımızın mağdur ve huzursuz olmasına izin vermeyeceğiz.”

Editör: TE Bilişim