Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır il başkanlığı için kongre talebi ile ilgili tartışmalar sürüyor. Kongre yapılması talebinde olan ve ardından mevcut il başkanı tarafından görevden alınan ilçe başkanları zamanında kongre gerçekleşmediği iddiası ile yargı yoluna gitmişti. Olağan kongre talebi açılan davanın görüldüğü Ankara 9'uncu Sulh Hukuk Mahkemesi, CHP Diyarbakır İl yönetimin tamamının yerine kayyım atamaya karar verdi. Mahkeme tarafından kayyım olarak atanan isimler Canan Taş, Behçet Gezer, Muzaffer Değer, Mehmet Beşir İpekçi, Devrim Budak, Süleyman Berberoğlu oldu.

Görevden alınan CHP Diyarbakır ilçe başkanlarının mahkemeye başvurmaları üzerine CHP Diyarbakır il başkanlığına kayyım atandı.

KAYYIM HEYETİ YÖNETİMİ DEVRALMAYA GİTTİ

Kayyım atamasına ilişkin açıklama yapan CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel, yargı aşamasının sonuçlanmadığını, istinaf yolunun açık olduğunu hatırlattı.  Yargıya başvuran kişilerin kendisinin görevden aldığı ilçe başkanları olduğunu ifade eden Özel, genel merkezin kendisinin arkasında olduğunu, şu anda görevinin başında olduğunu duyurdu.

CHP İL BAŞKANI YÖNETİMİ DEVRETMEDİ

Mevcut il başkanının açıklaması bu yöndeyken, CHP Diyarbakır İl yönetimine kayyım olarak atanan heyet bu gün yönetimi devralmak için il binasına geçti. Ancak mevcut il yönetimi görev devrini kabul etmedi. Bunun ardından kayyım atanan heyet savcılıkla görüşmek için CHP il binasından ayrıldı.

KAYYIM HEYETİNDEN AÇIKLAMA: GÖREVLENDİRİLENLER YILLARINI PARTİYE VERMİŞ PARTİ EMEKÇİLERİDİR

CHP İl Başkanı tarafından yönetim devri yapılmayan kayyım heyeti “Çağrı Heyeti” imzası ile yazılı açıklama yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi Diyarbakır İl Başkanlığına, en kısa süre içinde olağanüstü kongre yapılması için çağrı kurulu olarak görevlendirildiklerinin belirtildiği açıklamada, “Mahkeme gerekçeli kararında olağanüstü kongre için yeterli imza toplanmasına rağmen parti tüzüğüne göre hareket edilmemesinden dolayı sayın mahkemece bu kararı vermiştir.  Mahkeme kararından anlaşılacağı üzere davacının parti üyesi olduğu yine mahkeme tarafından görevlendirilen heyette yıllarını partiye vermiş parti emekçileridir” ifadeleri kullanıldı.

Amaçlarının en kısa zamanda adil, demokratik, katılımcı, bütünleştirici ve barışçıl bir ortamda olağan üstü kongreyle partilerini daha güçlü, daha birleşik bir şekilde seçime götürmek olduğunun vurgulandığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “Bu öncelik, fiili ve hukuki gerçeğe rağmen algı yönetimi yapılarak görevlendirilen heyeti ve mahkeme kararını haksız ve keyfi bir şekilde tartışmaya açmak birlik ve beraberliğimize en çok ihtiyaç duyduğumu bu süreçte partimize telafisi güç zararları verdiği açık olup parti geleneğimiz ve demokratik ilkeler karşısında bu durumun tasvip edilmekten uzak  kabul edilmez bir durumdur.  CHP iktidarına ihtiyaç duyulan ve iktidar yolunda emin adımlarla ilerlerken hak, hukuk ve adalet anlayışı içerisinde partimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Görevimiz mahkeme kararıyla başlatılmış olup en kısa zaman içerisinde CHP’ye ve CHP’li olmaya yakışır bir biçimde seçim sürecini tamamlayacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.”

(Kaynak: ARTI GERÇEK)

Editör: TE Bilişim