Diyarbakır başta olmak üzere Batman, Mardin ve Elazığ gibi komşu kentlerde artan düşük gramlı altın kalpazanlığı, hem vatandaşı mağdur ediyor hem de sektörün örgütlü kurumları olan Kuyumcular ve Sarraflar Odaları’nın imajını zedeliyor. Aralarında Diyarbakır, Batman, Kars, Van, Elazığ, Mardin, Gaziantep, Şanlıurfa ve Van’ın da bulunduğu 14 kentin Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı, sorunun giderilmesi ve etkin tedbir alınması için Emniyet ve ilgili makamlarla yaptıkları görüşmelerden sonuç alamayınca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmek için Külliye’den randevu talebinde bulundu.

Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanı (DİKO) Muhammet Yüksel, üretimi yasadışı yapılan ikinci baskı düşük ve sahte altın satışına karşı 10 aydır mücadele ettiklerini söyledi.

Oda olarak ilk etapta kentteki 300 üye ile bilgilendirici toplantı yaptıklarını, basın açıklamasıyla vatandaşların bu konuda dikkatli olmasını istediklerini ifade etti.

Oda bünyesinde kurulan özel bir birim ile sivil ekiplerin kuyumcu dükkanlarını denetlediğini anlatan Yüksel, “Aynı zamanda İl Emniyet Müdürümüz ve ile şube müdürlerimiz ile toplantılar yaptık. Vali beye durumu arz ettik. Burada haksız bir kazanç, vatandaşın mağdur edilmesi, sektörümüzün itibarının zedelenmesi, devletin zarara uğratılması söz konusu. Kısmen başarılı olduk, ancak yeterli seviyede değil” diye konuştu.

“YASAL MEVZUAT, ETKİN MÜCADELEYE ENGEL”

DİKO Başkanı Muhammet Yüksel, yasal olarak sahte altın satışı yapan işyerlerine yönelik cezai müeyyide uygulayamadıklarını, yaptıkları denetim sonucu durumu ancak emniyete bildirdiklerini söyledi. Yüksel, “Bilerek veya bilmeyerek sahte altın satışı yaptığını belirlediğimiz işyerlerine herhangi bir müeyyide uygulayamıyoruz. Hal böyle olunca, denetimlerimiz sonucu tespit ettiğimiz işyerlerini emniyete bildirmek zorunda kalıyoruz. Bu defa da adımız ‘ihbarcı’ya çıkıyor. Emniyete yaptığımız bilgilendirme de soruna çare değil. Çünkü bildirimi yaptıktan sonra savcılık izni, arama kararının çıkarılması, işyerine gidilmesi süreci 2 ayı buluyor. O zaman iş işten geçmiş oluyor. Biz, vatandaşlarımızın hakkını korumaya ve sektörümüzün itibarına leke getirmemek için etkin mücadelemizde kararlıyız. Ancak yasal mevzuat buna engel” diye konuştu.

16 ODA BAŞKANI KÜLLİYE’DEN RANDEVU TALEP ETTİ

Sıkı denetimlerin sonuç getirmesine rağmen hala sorunun çözülmediğini anlatan Yüksel, Diyarbakır, Van, Batman, Mardin, Muş, Elazığ, Kars, Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt, Bingöl, Malatya, Adıyaman ve Cizre Kuyumcular Odası Başkanları olarak konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a aktarmak için Külliye’den randevu talep ettiklerini söyledi.

“DARPHANE, DİYARBAKIR’A ŞUBE AÇSIN”

Oda Başkanları, randevuya olumlu yanıt verilmesi durumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan şu taleplerde bulunacak:

*Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanlıklarına, sahte altın satışına karşı daha etkin mücadele edilmesi.

*Odalara, işyerlerine denetim/cezai müeyyide uygulama yetkisinin verilmesi.

*Darphane’nin daha fazla altın basımı/satışı yapması veya Diyarbakır’a bir şube açması.

Editör: TE Bilişim