Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, peyzaj projeleriyle yeşil alan, bulvar ve caddelerde dikili ağaçları söküp, yerine iklimine uygun olmayan palmiye ağaçları dikti. Belediye Mart’ın başında başladığı ağaç dikimlerinde Ziraat Fakültesi ile Ziraat Mühendisleri Odası’ndan uygun görüş almadı ve kamuoyunu bu konuda bilgilendirmedi. 

Kayapınar ilçesi Dünya Kavşağı ve Bağlar ilçesi Havaalanı Kavşağı başta olmak üzere birçok noktaya dikilen 100’ü aşkın palmiye ağacı kurumaya başladı. Palmiye ağaçlarının tane fiyatı bin ila 3 bin TL arasında değiştiği belirtiliyor.

 ‘Yeni rant alanları’

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Diyarbakır İl Başkanlığı, ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Daha önce de deneme amaçlı kentte 2011 ve 2013 yılında bu ağaçların dikildiği hatırlatılan açıklamada, “Bugün geldiğimiz noktada, Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin ana arterlerin ağaçlandırılması kapsamında dikimi yapılan palmiye ağaçlarından önemli sayıda ağacın kuruduğu görülmektedir. Gelinen bu süreçte yeni rant alanlarının açıldığına dair ciddi kuşkuların bulunduğu ve kamu zararının oluştuğuna dair kamuoyundaki kuşkuların giderilmesi gerekmektedir” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “Palmiyelerin de içinde olduğu ağaç ve bitki dikimi için ihale yapılmış mıdır? İhale davetiye usulümü yapılmıştır, kamuoyuna açık bir ihale mi yapılmıştır, kaç firma yeterlilik almış, kaç firma ihale şartlarına haiz olup teklif vermiştir? İhale bedeli ne kadardır? İhale süreçleri olmak üzere tüm süreç hakkında bilgilendirme yapması gerekir.”

Editör: TE Bilişim