DİYARBAKIR - DEVA Partisi Diyarbakır İl Başkanlığı Sağlık Politikaları Başkanı Melis Kandemir, pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının yaşadığı sıkıntılara ilişkin açıklama yaptı. Pandemi süresince partilerinin bu sorunları defalarca dile getirdiğini belirten Kandemir, “Ancak bütün uyarılara ve yaşanan mağduriyetlere rağmen hükümet yetkilileri herhangi bir iyileştirme yapmadıkları için konuyu yeniden kamuoyu ile paylaşma gereği duyduk” ifadesinde bulundu.

 Diyarbakır’da günlük ortalama 2 bin 300 yeni vaka tespit edildiğini belirten Kandemir, “650 hasta hastanede yatmakta ve bunların 160’ı yoğun bakımlarda tedavi görmektedir. Hastanelerde yer sıkıntısı yaşanmaktadır” ifadesinde bulundu.

Sağlık çalışanlarının sorunlarına değinen Kandemir, “Pandemi süresince sağlık çalışanlarına 3-4 ay bakanlık tarafından ek ödeme yapılırken, 3-4 ay ödeme yapılmamaktadır. Yapılan bu uygulamanın hiçbir hukuki, bilimsel ve insani izahı yoktur. Ağustos ayında sona eren ortalamadan ek ödeme dağıtımı pandemi bitene kadar devam edilmelidir. Nöbet sayısı azaltılmalı ve nöbet ücreti arttırılmalıdır” dedi.

Memur maaşlarına yapılan zamlar enflasyonun çok altında kalmıştır. Bütün kamu çalışanları maaşlarındaki erime katlanarak devam etmektedir. Hükümetin acilen bu hatayı düzeltmesi gerekmektedir. Sağlık çalışanları bu nedenle hem enflasyonun hem de pandeminin altında ezilmiştir.

Tepki çeken aile hekimliği yönetmenliğine de dikkat çeken Kandemir, “Sağlık bakanlığı tarafından kısa süre önce yayınlanan aile hekimliği yönetmeliğinde; aile hekimlerine bu pandemi koşullarındaki yoğunluğa ek olarak başka yeni görevler yüklemiştir. Bu uygulama ile aile hekimlerinin hem iş yükü artmış hem de aylık maaşlarında kesinti yapmak için bahane üretilmiştir. Ülkemizde aile hekimi başına 3 bin civarında nüfus düşerken onlardan bir maddi destek olmadan ek işler beklemek sadece moral ve motivasyonlarını daha da bozacaktır.  Sayıları gelişmiş ülkelere göre zaten çok az olan hekimlerimizin ve tüm sağlık çalışanlarının sorunları ile acilen ilgilenilmeli, çalışma şartları ve özlük hakları düzeltilmelidir” çağrısında bulundu.

Kandemir son olarak, “Hükümet az sayıda sağlık çalışanı ile az miktarda ücret ile sağlık çalışanlarını çok çalıştırarak başarı beklemektedir. Bu yaklaşım yanlıştır. DEVA Partisi olarak vatandaşlarımız adına fedakar sağlık çalışanlarına teşekkürü bir borç biliyoruz. Onların her türlü sorunları ile ilgileneceğimizi ve çözüm önerilerini yetkililere ve kamuoyuna dile getireceğimizi beyan ediyoruz.

Haydi Diyarbakırlılar! Aşılarımızı olalım, maskelerimizi takalım, mesafemizi koruyalım, hijyenimize dikkat edelim” dedi.

Editör: TE Bilişim