Fuat Bulut / Özel Haber

Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri Derneği (DİMDER) Başkanı Aziz Elaldı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “İlk Evim, İlk İşyerim” adlı sosyal konut projesinin alt gelir grubuna yönelik olduğunu ifade ederek, “Bizim de benzer bir uygulamayı Diyarbakır’da hayata geçirme projemiz var. İlgili bakanlık ve belediyelerle gerekli görüşmeleri yakın bir tarihte yapacağız” dedi. 

Diyarbakır’da bu yıl kuruluşunu ilan eden Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri Derneği (DİMDER), düzenlediği özel gala gecesinde yürüttükleri faaliyetleri ve geleceğe dair projelerini açıkladı. Plaza Otel’de gerçekleşen tanıtım lansman toplantısına DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Amedspor Başkanı Selahattin Yıldırım, Baro Başkanı Nahit Eren, Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, Diyarbakır OSB Başkanı Mustafa Fidan, GGC Başkanı Mücahit Ceylan, DSMMMO Başkanı Nüzeyni Atabay ile çok sayıda iş insanı katıldı.

“CİDDİ ÇALIŞAMALAR YÜRÜTTÜK”

Açılış konuşmasını yapan DİMDER Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Elaldı, zamlardan kaynaklı sektörün zor günler yaşadığı bir süreçte örgütlenme kararı aldıklarını anlatarak, “Bu yılın Ocak ayında DİMDER'in kuruluşunu ilan ettik. Çok değerli meslektaşlarımız bu duruma çok ciddi anlamda rağbet gösterdiler. Biz de Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik kriz sürecinde üzerimize düşeni çok ciddi çalışmalar yürüterek buraya kadar getirdik. Artık dernek olarak sektörümüzü her anlamda hem siyaseten hem toplumsal hem de ekonomik olarak gerçekten muhatapları ile birebir masaya oturup şartlarımızı değerlendirerek böyle bir çalışma içerisine girdik. Meslektaşlarıma bizi bu noktaya getirdikleri için çok teşekkür ederim. Bu süreçten sonra da bu desteği bekliyoruz” dedi.

DİMDER’in çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü, Diyarbakır'ı da aşarak Türkiye çapında kamu müteahhitleri olarak etkili işler yapan yapsat müteahhitlerini de bünyesine dahil ettiğini ifade eden Elaldı, şöyle devam etti:

“Bizim amaçlarımız arasındaki bir takım maddeleri gerçekleştirdik. Bundan sonra bu yapının Diyarbakır ve sektöre faydası olacak şekilde bir takım projeler içerisinde yer almak istiyoruz. Bu projelerimiz arasında TOKİ'de uygun fiyatlarla alt gelir grubuna üretim yapmak istiyoruz. Şehrimizin ve ülkemizin önemli projelerinde muhatap alınmak istiyoruz. Belediyelerle ve diğer kurumlarla yaptığımız istişarelerde imar alanlarıyla ilgili imar sorunlarımızı kamu müteahhitlerimizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılarını gidermek için mücadele ettik.

“DTSO SEÇİMİNDE YEŞİL LİSTE’YE DESTEK VERECEĞİZ”

Sektörümüzün etki alanı çok güçlü bir sektördür. Yaklaşık 250 kalem etki alanı bulunmaktadır ve biz bu etki alanını açığa çıkarıp artı değer haline getirmek istiyoruz. Bizim ilerde yapacağımız işlerde de değerli üyelerimizin katkılarını bekliyoruz. Bugün çok önemli bir sürece girdik. Bu süreçte oda seçimleri süreci başladı. Diyarbakır'ımızda toplumsal birliktelikler toplumun on gördüğü, herkesin ortak noktada birleştiği Yeşil Liste ile birlikte onları destekleyerek hareket etme kararı aldık. Çünkü burada en önemli etken toplumsal uzlaşıdır. Biz de DİMDER olarak toplumsal uzlaşının yanında olacağız.”

“DİYARBAKIR’DA DA TOKİ BENZERİ PROJEYİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

DİMDER Başkanı Aziz Elaldı, Güneydoğu Ekspres’in sorusu üzerine hükümetin TOKİ projesini değerlendirdi. Elaldı, şunları söyledi:

“TOKİ, daha çok alt gelir grubuna yönelik imalatla ilgili. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile irtibata geçeceğiz. Bu projede aktif olarak yer almak istiyoruz. Ayrıca belediye ve bakanlıklardan arsa talebimiz var. Aynı yöntemle imalat yapmak istiyoruz. Arsa tahsisleri ile ilgili olarak bize dönüş yapacaklar.”

Daha sonra konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya ise, “Tehdit ile fırsat birbirinin kardeşidir. Tehditlerin had safhaya çıktığı bir zamanda Diyarbakır'daki müteahhitlerin bir araya gelerek kurdukları DİMDER'i tebrik ediyorum. Çünkü çok zor bir süreçte kuruluşunu ilan ederek sektörün sorunlarının istişare edildiği bir durum yaşanmıştı. Sosyal medyada git gide büyüyen sorunların tartışıldığı bir pozisyona gelinirken inşaat maliyetindeki yükselişler, inşaat sektöründe yaşanan sorunlar böyle hızla büyürken bir anda özellikle Diyarbakır'da başlayan ve Türkiye'ye hızla yayılan bir inşaat sektörünün sorunlarının tartışıldığı ve sosyal medyada hızla büyüdüğü ve buna karşın DTSO'nun da bu çalışmanın bir parçası olduğu bir süreçte DİMDER kuruldu. Kuruluştan sonra TOBB'un da bu sürece katılması ve destek olması da bu sürecin bir parçasıdır. Başkan ve yönetimini tebrik ediyorum. Çünkü bu süreci çok güzel bir şekilde takip etti” dedi.

Diyarbakır OSB Başkanı Mustafa Fidan, inşaat sektörünün 250’ye yakın sektörü de direkt etkilediğini ifade ederken, DİMDER üyelerinden Diyarbakır’da üretilen ürünleri tercih etmesini ve bu anlamda yerelin kazanmasını istedi.

Diyarbakır Barosu Nahit Eren de Diyarbakır’ın tarihi bir kent olduğuna dikkat çekerek, yapılan imalatlarda bu tarihi özelliğin korunmasına özen gösterilmesini istedi.

Editör: TE Bilişim