DİYARBAKIR - Yıllardır iç savaş ve yoksullukla mücadele eden Afgan göçmenler, ABD askerlerinin Afganistan’dan çekilmesi ve Taliban’ın güç kazanmasıyla birlikte “Can güvenliğimiz yok” diyerek ülkelerini terk ediyor.

Her gün sayıları giderek artan Afgan göçmenleri, gruplar halinde İran’a, oradan da Türkiye’ye geçiş yapıyor. Göçmenler, yolculuklarının büyük bir kısmında yürümek zorunda kalıyor.

Sıcak havalara aldırış etmeyen göçmenler, Türkiye’ye Van ve Doğubayazıt üzerinde geçiş yaparak, İstanbul ve Türkiye’nin çeşitli illerine çalışmak için gidiyor.

Afgan göçmenlerin son tercih ettiği yerlerden biri de Diyarbakır. Ağrı Doğubeyazıt ve Van Başkale’den kaçak yollarla Türkiye’ye giriş yapan göçmenler, son 2 ayda akın akın Diyarbakır’a geliyor. Polis arama noktalarında araçlarda inerek yürüyerek şehir içine her gün gelen yüzlerce mülteci, Diyarbakır Otogarı’nı mesken edinmiş durumda.

Diyarbakır Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden çok bir mülteci toplama kampını andıran otogarda üstelik hiçbir denetim de yapılmıyor.

Editör: TE Bilişim