Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ile yönetim kurulu üyeleri hakkında 24 Nisan’da yaptıkları açıklama nedeniyle Adalet Bakanlığı soruşturma izni verdi. Eren ve arkadaşları, TCK 301’den yargılanacak.

Diyarbakır Barosu 24 Nisan’da “Büyük Felaketin Acısını Paylaşıyoruz” başlıklı yazıda, “Yüzlerce yıl birlikte hayat süren birbirlerinin farklılıklarından öğrenen ve çoğulculuğuyla yaşayan toplumumuz, 1915'in 24 Nisan'ında kara bir güne uyandı... Onlar bir daha hiç geri dönmedikleri gibi 24 Nisan 1915'te başlayan ‘Ermeni tehciri’ toplumsal tarihimizin en acı felaketlerinden birinin başlangıcı oldu. Bu yüzden 24 Nisan yeryüzünün dört bir yanına savrulmuş Ermeni ulusunun tarihinin en kara günlerinden biridir... Türkiye Cumhuriyeti Devleti, hükümeti ve bürokrasisi her 24 Nisan'da telaşlı bir gerginlik içinde büyük felaketin üzerimize sinen karanlığını görmezden geldiği gibi, kimin bu felaketi nasıl adlandırdığının çetelesini kaydediyor, hakikatle kavgaya tutuşuyor... Oysa felaket ve acı onu nasıl adlandırırsak adlandıralım değişmez. İster kurbanların dediği gibi ‘MedzYeghem’, ister dedelerimizden, ninelerimizden duyduğumuz ismiyle ‘fermana fila’ isterse Polonyalı hukukçu RaphaelLemkın'ın, Ermeni halkına yapılanlardan esinlenerek düşündüm ve kaleme aldım dediği şekliyle ‘soykırım’ olarak zikredelim, hakikat değişmez... Dostumuz, sırdaşımız, komşumuz olan yüz binlerce Ermeni tehcir yolunca İttihat ve Terakki yönetiminin desteği ve kontrolü altında öldürüldü yahut ölüme terk edildi... Tarihin karanlığından kaçmakla bir yere varamayız. Geçmişle yüzleşmede "Ermeni hakikati" en hayati kavşaklardan biridir. Bu kavşağı karanlıkta bıraktıkça onun ürkütücü gölgesi bizlerin ve kurbanların ruhlarına azap vermeye devam edecektir. Bugün bize düşen karanlığa ışık tutmak, acı da olsa gerçekle yüzleşmek ve büyük felakette yaşamını yitirenlerin ruhuna bir nebze olsun huzur sağlamaktır. Diyarbakır Barosu olarak, Ermeni toplumuna karşı işlenen suçların delillerinin ortaya çıkarılması ve yeryüzüne dağılmış Ermeni komşularımızın ruhlarının huzura ermesi için ‘hakikatin açığa çıkarılması’ sürecinin başlatılması çağrısında bulunuyoruz. Diyarbakır Barosu bir hukuk örgütü olmanın sorumluluğuyla söz konusu dönemde yaşananların ve kardeş Ermeni halkına uygulanan vahşete ilişkin hakikatin ortaya çıkması adına elinden geleni yapmaya hazırdır. MedzYeghem'in, Fermana fıla'nın, Büyük felaket'in kurbanlarını rahmetle anıyor, Ermeni toplumunun acısını bir kere daha paylaşıyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.

Mahkeme beraat kararı vermişti Bu arada Diyarbakır Barosu tarafından 2016 ve 2018 yılları arasında yapılan açıklamalar ve hazırlanan raporlar nedeniyle mevcut Baro Başkanı Nahit Eren, eski baro başkanı Ahmet Özmen ve dönemin Yönetim Kurulu üyeleri hakkında 301’den dava açılmıştı. Mahkeme verdiği beraat kararları ile “Ermeni Soykırımı” ve “Kürdistan” demenin kanunlara göre suç olmadığını kabul etmişti. (HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilişim