Diyarbakır’da bir ay içerisinde ekmeğe ikinci zam yapıldı. Kasım ayında ekmeğin fiyatı 3 TL’den 3.50 TL'ye çıkarıldı. Bu ay içerisinde ekmeğe ikinci zam yapılarak, fiyatı 4 TL'ye çıkarıldı. Ayrıca ekmeğin gramajı da 400'den 360'a indirildi. Hem fırıncılar hem de yurttaşlar ekmeğe gelen zamdan şikayetçi.

 PORSİYON KÜÇÜLÜYOR

 Ekmek fiyatlarından çok etkilendiklerini belirten Norşin Hasanoğlu, “Artan fiyatlardan hiç memnun değiliz" dedi. Ekmeğin 4 ya da 5 TL'den satılmasına tepki gösteren Hasanoğlu, "Her geçen gün porsiyonları azaltıyoruz. Artık az yiyoruz. 6 kişilik aileyiz. Günde iki yemek alabiliyoruz. Eskiden daha çok alabiliyorduk. Bir an önce çözüm bulunmasını ve fiyatların düşmesini istiyoruz” dedi.

 Ekmeğin yanı sıra temel ihtiyaçlarına da zam geldiğine dikkati çeken Haluk Yıldız, bir şeyler almakta zorlandıklarını aktardı. Yıldız, "Hiçbir şey alamıyoruz, alım gücümüz kalmadı. Eskiden 3 ekmek alabiliyorduk şimdi ikisini zor alıyorum. Her şeyi azalttık” dedi.

 HAYAT PAHALILIĞI

 Emekli şoför olduğunu ve aldığı ücretin kendisine yetmediğini ifade eden Münir Anlı, “Her şeyin fiyatı arttı, her şey çok pahalı oldu. Aldığımız maaşla kuru ekmek bile alamıyoruz, o bile zor kurtarıyor. Gramajları da düştü ve fırından fırına değişiyor. Keşke zam olmasaydı da aylığımız yükselmeseydi. Hiç değilse o zaman iki ekmek alabilirdik. Kalabalık nüfuslara günde 10 ekmek de yetmiyor. Devlet bu fiyat artışlarını önlesin” diye kaydetti.

 KÖKTEN DEĞİŞİM

 Emekli olduğu halde ek işte çalıştığını belirten Recep Can, çift ücretin de kendisine yetmediğini ifade etti. "Türkiye’de tuz kokmuş” diyen Can, “Adam 5 maaş alıyor, hayat toz pembe O’na. Biz bitmişiz zaten. Peynir ekmek bile yiyemiyoruz. Peynir olmuş 50 lira, ekmek oldu 5 lira. Fakir bitti. Gelirim 7 bin lira ama ben de bittim. Gelen para eriyor. Kökten bir değişim gerekiyor. 20 sene yetti artık, bir değişim şart” ifadelerini kullandı.

 'ZAMLAR GERİ ALINSIN'

 Fırın çalışanı Serdar Kaya ise, girdi fiyatlarındaki artışa değindi. Kaya, "Market değil ki bir kişi çalışsın. Fırında 10 kişi çalışıyoruz. Şuan ki ekmeğin ücreti çok pahalı ama bizi yine kurtarmıyor. İşçiliği de çok ağır. Unu 350 liradan alıyoruz. Nasıl 2 buçuk liraya ekmek satalım? Bütün giderlerimiz arttı. Poşeti, kağıdı... Maliyetimiz çok yüksek. Aldıklarımızın eski fiyatta olmasını istiyoruz. Eski fiyatta olsun ki biz de o kadar pahalıya satmayalım” diye konuştu.

(MA)

Editör: TE Bilişim