Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Emel Hacıoğlu’nun hayatını kaybetmesiyle ilgili önerge verdi.

Emel Hacıoğlu, 6 Eylül 2022’de cezaevinde hayatını kaybetti. MA’nın haberine göre, uyuşturucu suçlarıyla bağlantılı olarak 18 yıl hapse mahkum edilen ve 5 yıldır cezaevinde olan 35 yaşındaki Hacıoğlu’nun ölüm haberini ailesine, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden doktorlar haber verdi.

Emel Hacıoğlu’nun ölüm nedeni ne?

Remziye Tosun’un önergesinde, son yıllarda cezaevlerinde yaşam hakkı, sağlığa erişim hakkı gibi mahpusların temel insan haklarının ihlal edildiği belirtildi.

Önergede, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan şu soruları yanıtlaması istendi:

*Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Emel Hacıoğlu’nun ölüm nedeni nedir?

*Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan Emel Hacıoğlu’nun şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmesine ilişkin soruşturma açıldı mı? Başlatılmışsa soruşturma hangi aşamada? Başlatılmadıysa gerekçesi nedir?

*Olaya ilişkin Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi yönetimi ve infaz memurlarının ifadesine başvuruldu mu?

*Son zamanlarda Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevine Bakanlığınızca denetim yapıldı mı?

*Bakanlığınız son zamanlarda cezaevlerinde artan yaşam hakkı ihlallerine yönelik girişimleri nelerdir?

*Cezaevi yönetimleri ve infaz memurlarının mahpuslara yönelik yaşam hakkı ihlallerini engellenmesine ilişkin çalışmalarınız nelerdir?

*Son bir yıldır cezaevlerinde mahpusların yaşamını yitirmesine ilişkin açılan soruşturma sayısı kaçtır? Bu soruşturmalar hangi aşamada?

*Son bir yıldır cezaevlerinde şüpheli ölüm vakasına ilişkin hakkında soruşturma başlatılan infaz memuru sayısı kaç?

*Son bir yıldır görevi ihmal veya görevini kötüye kullanma suçlarından işlem başlatılan infaz memur sayısı kaç? (HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilişim