Fuat BULUT / Özel Haber

Koronavirüs nedeniyle son iki yılda sıkıntılı günler yaşayan Diyarbakır, tedbirlerin gevşetilmesi ve son olarak Kurban Bayramı ziyaretleri nedeniyle hızla artan vaka sayıları ile yeniden gündemde. Kentte testlerin yapıldığı üç hastaneye başvuran her iki kişiden birinin sonucu pozitif çıkıyor. Hekimler, aşılama çalışmalarının derhal başlatılması ve kapalı alanlarda maske zorunluluğunun getirilmesi için acil olarak Sağlık Bakanlığı’na çağrı yaptı.

BAYRAMDAN SONRA ÖLÜMLER 4 KAT ARTTI

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre 27 Haziran-3 Temmuz 2022 tarihleri arasında ülke genelinde vaka sayısı 57 bin 113 iken, Kurban Bayramı sonrası 11-17 Temmuz 2022 tarihlerinde 4 kat artarak 226 bin 532’ye yükseldi. Bayramdan önceki ilk haftada Kovid nedeniyle 25 kişi hayatını kaybederken, bayramdan sonraki hafta sayı 96’ya yükseldi.

Türkiye'de ilk Covid-19 vakasının tespit edildiği 11 Mart 2020'den bu yana görülen vaka sayısı 15 milyon 524 bin 17’ye yükselirken, 99 bin 184 kişi hayatını kaybetti.

DİYARBAKIR AŞILAMA ORANINDA EN GERİDE

Bugüne kadar uygulanan toplam aşı miktarı ise 148 milyon 117 bin 265 doza ulaştı. 18 yaş üstünde en az iki doz aşı yaptıranların oranı en yüksek 10 il Osmaniye, Ordu, Amasya, Muğla, Kırklareli, Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir, Manisa ve Zonguldak oldu. En az iki doz aşı uygulananların oranı en düşük iller ise Urfa, Batman, Siirt, Diyarbakır, Bingöl, Muş, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Elazığ olarak sıralandı.

DİYARBAKIR’DA SERVİSLER YENİDEN AÇILDI

Koronavirüsün arttığı kentlerden biri de Diyarbakır. Kentte test kitinin yapıldığı üç hastane bulunuyor. Bunlar Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dicle Üniversitesi Hastanesi ve Memorial Hastanesi. Her test yapan iki kişiden birinin korona çıktığı Diyarbakır’da daha önce kapatılan servisler yeniden açılmaya başlandı.

“TEDBİRLER KALDIRILDI, PANDEMİ BİTTİ” ALGISI YARATILDI

Güneydoğu Ekspres’e konuşan hekimler, Sağlık Bakanlığı’nın daha önce düzenli bir şekilde kamuoyuna paylaştığı verilerin bir süreden beri paylaşılmadığına dikkat çekerek, “Vaka sayısı çok fazla. Test yapan iki kişiden birinin testi pozitif çıkıyor. Tedbirlerin kaldırılması vatandaşta ‘pandemi bitti’ algısına neden oldu. Son olarak Kurban Bayramı ziyaretleri, koronavirüsün hortlamasına neden oldu” dediler.

“KAPALI ALANDA MASKE ZORUNLULUĞU GETİRİLMELİ”

Gazetemize konuşan TTB eski Konsey Üyesi Dr. Halis Yerlikaya, “Aşısız olanlar, hatırlatma dozunu yapmayanların fazla olması nedeniyle süreç bayağı kötüye gidiyor” dedi. Kapalı alanlarda maske zorunluluğunun kaldırılması ve önlemlerin gevşetilmesinin vaka artışının yeniden tırmanışa geçmesine neden olduğunu ifade eden Yerlikaya, “Kapanan servislerin yeniden açıldığını görmeye başladık. Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde ölümler yaşanıyor.  Özellikle kemoterapi alan kanser hastaları var, diğer kronik hastalığı olanlar, hatırlatma dozunu yapmayanlar ciddi sıkıntı yaşamaya başladılar. Kapalı alanlarda maske zorunluluğu yeniden gelmesi gerekiyor, aşılanmada oran düşük, bununla ilgili çalışmaların yapılması lazım. Ağır Covid hastalarında hastaneye yatış veya ölüm riskini yarı yarıya azaltan Molnupiravir adlı ilacın temin edilmesinin kolaylaştırılması gerekiyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim