DİYARBAKIR - MED-DER Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan ile HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, çalışmaları devam eden 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı kapsamında yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı yaptı. 

Kürt Dil Platformu ile Kürt Dil ve Kültür Ağı öncülüğünde startı verilen 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı etkinlikleri sürüyor. Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması talebinin öne çıktığı etkinliklerin finali, 15 Mayıs'ta Diyarbakır'ın Bağlar ilçesindeki NCity AVM önünden Koşuyolu Parkı'na kadar yapılacak yürüyüşle son bulacak. Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, dil bayramı ve yapılacak yürüyüşe dair konuştu.

TEK DİL SİYASETİ

Kürtçenin tüm baskılara karşı yaşatıldığını ifade eden MED-DER Eşbaşkanı Şilan Elmas Kan, Kürtçeyi savunmaya devam edeceklerini kaydetti. Kan, Kürtçenin Kürtlerin kimliği, kültürü, tarihi olduğuna işaret ederek, "Dil kullanılmadığı taktirde yok olur ve unutulur. Bu yaşamımızı da yok eder. Diline sahip çıkmazsak devletin Kürt halkı ve Kürt dili üzerindeki baskıları daha fazla artar" diye kaydetti.

Kan, "Kürtçeye dair farkındalık yaratmak istiyoruz. 15 Mayıs günü saat 16.00’da ‘Kürt Dili Resmi Dil Olsun’ yürüyüşüne tüm halkımız katılmalıdır” çağrısı yaptı.

 RESMİ DİL TALEBİ

Kürtçenin sahiplenmesi için yıllardır 15 Mayıs'ın Kürt Dil Bayramı olarak kutlandığını söyleyen HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan ise, etkinliklerle Kürtçe üzerindeki baskılara dair farkındalık yaratmak istediklerini kaydetti. Ceylan, Kürtçenin bir zenginlik olduğunu ve devlerin Kürtçeyi hem resmi hem de eğitim dili olarak kabul etmesi gerektiğini vurguladı.

 YÜRÜYÜŞE DAVET

 Kürtçe için halka da çağrı yapan Ceylan, "Kürtçe eğitim ve resmi dil olmazsa da biz dilimize sahip çıkmalıyız. Devletin vazifesini yerine getirmesi, dili tanıması için mücadeleyi büyütmemiz lazım. Dile sahip çıkmak da çocuklara anadillerini öğretmekten başlar. Ne yapıp edip dilimizi çocuklarımıza öğretelim. O zaman dilimizi ayakta tutabiliriz. Madem dilimiz onurumuz ve varlığımızdır, biz de sahip çıkalım."

 Ceylan, şu çağrıda bulundu: "15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nda Kürtçeye olan duyarlılığı arttırmak için Koşuyolu Parkı'na kadar 'Dil yürüyüşü' yapacağız. Bu yürüyüşe tüm Diyarbakırlıları davet ediyoruz." (HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilişim