Diyarbakır'da “Şimdi kazanma zamanı” şiarıyla hazırlıkları tamamlanan 2022 Newroz’u başladı. Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar, HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılması, HDP’ye yönelik kapatma davasının açıldığı, Kürt meselesinde güvenlikçi politikaların sürdüğü bu dönemde gerçekleşen Newroz kutlamalarına yoğun katılım var.

Alana yöresel kıyafetle alınmıyor. Basın ve protokol kapısında DFG Eş Başkanı Serdar Altan, K24 Muhabiri Hasan Köse, Kirdistani Ittifaktan Azadi Sözcusü Ayetullah Aşiti yöresel kıyafet nedeni ile alana alınmadı. Bu yasağın neden uygulandığı sorulduğunda polis "Talimat bu yönde" diye cevap verdi. Arama noktasına gelenler ilk önce yöresel kıyafet kontrolu yapılarak alındı. Alanda 9 kişi gözaltına alındı. Gözaltılara kitle tepki gösterdi.

DİYARBAKIR NEWROZUNA YOĞUN İLGİ

Diyarbakır Newrozuna ilgi yoğun. Çevre kentlerden, yurt dışından çok sayıda kişi Diyarbakır’a geldi. Merkezde bulunan otellerdeki doluluk oranı yüzde 90’a ulaştı. Çok sayıda gazeteci Newroz’u izlemek için Diyarbakır’a geldi. Diyarbakır kutlamalarını takip etmek için yerli ve yabancı 189 gazeteci akreditasyon başvurusu yaparken, Avrupa ve Ortadoğu’dan 15 ülkeden 100’ü aşkın siyasetçi, yazar, aydın ve akademisyen Newroz’a katılacak.

TERTİP KOMİTESİ ALAN GÜVENLİĞİ İÇİN 600 KİŞİYİ GÖREVLENDİRDİ

Diyarbakır'da Newroz hazırlıkları yaklaşık bir hafta sürdü. Tertip Komitesi, alan güvenliği ve insanlara yardımcı olmaları için 600 kişiyi görevlendirdi. Kutlamaların yapıldığı alanın etrafında bulunan Kamışlo Bulvarı, Newroz, Evrim Alataş ve Yenihal 2 Caddeleri trafiğe kapatıldı. Newroz alanın etrafında yoğun önlem alındı. Polis, bölgeye çok sayıda TOMA, zırhlı araç ve çevik kuvvet ekiplerini konuşlandırdı. Newroz alanına giriş için 5 ayrı nokta belirlendi.

NEWROZ PROGRAMI

Newroz programı oldukça yoğun. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in yanı sıra Kürdistani İttifak Çalışması’nda yer alan siyasi parti temsilcileri Newroz’da birer konuşma yapacak. Sanatçılar Rojda, Azad Bedran, Servet Kocakaya, Kazo ve Elenora da kutlamada sahne alacak. (HABER MERKEZİ)

Editör: TE Bilişim