Bu yılki Newroz kutlamalarında gözler bir kez daha Diyarbakır'da olacak. Kutlamaların bu yılki adresi, yine Bağlar ilçesinde bulunan Newroz Parkı olacak. 21 Mart Pazartesi günü düzenlenecek kutlamalar, saat 09.00'da başlayacak ve 17.00'ye kadar devam edecek. Kentte kutlamalar için hummalı bir çalışma yürütülüyor. Kent merkezinde afişlerle halk kutlamalara davet ediliyor. Aynı zamanda Newroz Tertip Komitesi sözcülüğünü yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanları Gülistan Atasoy ve Zeyyat Ceylan, hazırlıkları süren kutlamalara dair konuştu.

'KARA KIŞ BAHARA DÖNÜŞECEK'

Eşbaşkan Gülistan Atasoy, Mart ayının eşitlik ve özgürlük talebinin yükseldiği bir ay olduğunu kaydetti. Bu ayın ilk direniş meşalesinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadınlar tarafından yakıldığını söyleyen Atasoy, 8 Mart'ın 21 Mart Newroz'u için büyük bir motivasyon sağladığını ifade etti. Atasoy, "Amed Newrozu tüm dünya kamuoyunda. Kürtlerin bugüne kadar özgürlük mücadelesinde ödediği bedellerin sonucu olarak 2022 Newrozu'nu final yılı olarak adlandırıyoruz. Newroz’un şiarı bu yönde” dedi.

 Atasoy, "2022 Newrozu, uzun yıllardır siyasal farklılara rağmen yürütülen ulusal birlik tartışmalarını ortak politik talepte buluşabilmeyi başardı. Deklarasyon herkes tarafından sahiplenildi. Bu gelinen aşamanın çok önemli olduğunu bize gösteriyor. 'Şimdi kazanma zamanı’ diyerek, aslında Kürt halkının eşitlik ve özgürlük mücadelesinin iddialı olduğu bir Newroz’a hazırlanıyoruz. Bu şiar etrafında birleşmek, bugüne kadar egemenlerin yok saydıkları Kürt gerçekliğini Newroz alanlarında gösterme imkanı sağlayacaktır. Bu yıl devam eden kara kışın gerçek bir bahara dönüşeceği bir Newroz'u hep birlikte alanlarda karşılayacağız” şeklinde konuştu.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Eşbaşkan Zeyyat Ceylan, kentteki Newroz hazırlıklarını aktardı. Newroz hazırlıklarının bir ay önce başladığını belirten Ceylan, "Hazırlık Komitemiz, 15-20 gündür kuruldu ve çalışmaya başladı. Amed Newrozu için 8 Mart’ta resmi başvurumuzu yaptık. Henüz geri dönme durumu olmadı ama avukatlarımız süreci yakından takip ediyor. Teknik işlerimizi bitirmek için şuan resmi başvurunun sonucunu bekliyoruz. Teknik için de komite kurduk. Aynı zamanda diplomasi komisyonumuz var. Newroz alanındaki tadilat çalışmamız son bir haftadır sürüyor. Şu an 100 bin bildiri hazırladık ve bu bildirileri arkadaşlarımızla birlikte ev ev gezerek değerli halkımıza dağıtıyoruz. Şehir içerisinde 30’dan fazla noktaya Newroz pankartları astık. Kentteki en işlek caddeleri de bu yönde süslüyoruz. Bu yıl 600’den fazla arkadaşımızı Newroz alanında kitlenin güvenliği için görevlendirdik. Arkadaşlarımız her gün Newroz alanına gelip, alan güvenliği ve sahne ile ilgili eksikleri tespit edip çalışmaları takip ediyorlar. Amacımız halkımız ile birlikte eksiksiz ve sorunsuz bir Newroz kutlamak” bilgilerini paylaştı. (MA)

Editör: TE Bilişim