Devlet Su İşleri Genel Müdürü Kaya Yıldız, Diyarbakır’da son 19 yılda yapılan ve devam eden DSİ yatırımları hakkında açıklamada bulundu. Yıldız, “ Diyarbakır’ımıza son 19 yılda devasa su yapıları inşa ederek aziz milletimizin istifadesine sunduk. Diyarbakır’ın münbit topraklarını su ile buluşturmak için yatırımlarımız hız kesmeden devam etmektedir. ‘dedi.

Diyarbakır’da yapmış oldukları çalışmaların ayrıntılarına da değinen Genel Müdür Yıldız, “Özellikle modern sulama projelerimiz ülkemiz için son derece önem arz etmektedir. Son 19 yılda Diyarbakır’da inşa edilen 13 sulama tesisi ile 531 bin dekar zirai arazinin sulamaya açıldı. Böylece Diyarbakır’da topraklarımızı daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 796 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık” hatırlatmasında bulundu.

1 milyon 90 bin dekar arazide inşaat çalışmalarının devam ettiğini belirten Yıldız, “Diyarbakır’ımız için sulamanın önemi çok büyük. Bunun için 15 adet sulama tesisi inşaatı devam ediyor. İnşaatı devam eden 15 adet sulama inşaatının tamamlanması ile toplam 1 milyon 90 bin dekar arazinin sulanması sağlanacak olup bu sulama tesislerinin hizmete girmesiyle birlikte Diyarbakır zirai üretimde ülkemizin söz sahibi illerinden biri olacaktır” dedi.

19 yıldı 5 baraj inşa edildi

Güneydoğunun ve ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Diyarbakır’da ziraatın daha da gelişmesi için son 19 yılda kente 123 adet tesis ile 13 milyar 191 milyon TL yatırım yaptıklarını vurgulayan Yıldız, “Diyarbakır’da son 19 yılda 5 baraj inşa ettiklerini söyledi. Yıldız konuşmasını şöyle sürdürdü: “Diğer taraftan Diyarbakırlı vatandaşlarımız ve çiftçilerimizin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla. Dolayısıyla Diyarbakır’ın su kaynaklarını değerlendirmek için yeni barajlar inşa ediyoruz. Bu kapsamda 4 barajın yapım çalışmaları devam etmektedir. Bu barajlardan bir tanesi ise temelden yüksekliği 175,5 metre olup 7,308 milyon m³ su biriktirme hacmine sahip olan Silvan Barajı’dır.”

60 adet taşkın inşaatı tamamlandı

Yıldız, “Ayrıca; Diyarbakır ilinde taşkın riskini azaltmak için son 19 yılda tamamlanan 60 adet taşkın koruma tesisi ile 58 yerleşim yeri ve 1 580 dekar arazinin taşkın kontrolü sağlanmıştır” dedi.

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız son olarak şunları belirtti:

“Son 19 yılda, arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında Diyarbakır’da 38 adet iş tamamlanarak toplam 6 milyon 756 bin dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapılmıştır. Diyarbakır ilinde 401 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır. Toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile toprağımız daha kıymetli ve daha verimli olmaktadır.

Ayrıca Diyarbakır’da son 19 yılda 3 adet Hidroelektrik Enerji (HES) Tesisi işletmeye alınarak yıllık 7 790 GWh enerji üretimi sağlıyor, kurulu gücü 2,04 milyar kWh olan bu tesisler sayesinde milli ekonomimize, yalnızca enerji alanında yıllık 7 Milyar 369 TL katkı sunuyoruz.”

Editör: TE Bilişim