DİYARBAKIR - Dört yıl içinde binlerce çocuk ve gence müzik eğitimi veren Ma Music, daha önce imkansızlıklar nedeniyle hayata geçiremediği ZarokMa'yı kurdu. Anne karnındaki bebekten 5 yaşına kadar çocuklara müzik eğitimleri verecek olan “ZarokMa, İkinci Eviniz” sloganıyla 6 Temmuz'da açılışını gerçekleştiriyor. ZarokMa eğitmenleri ŞêrkoKanîwar ve Evin Dülek, ZarokMa ve hedeflediklerini anlattı.

 Kürt çocuklarını müziksiz bırakmayacaklarına dair söz verdiklerini belirten ŞêrkoKanîwar, koronavirüspandemisi nedeniyle birçok çalışmayı durdurmak zorunda kaldıklarını ancak online eğitimlerini sürdürdüklerini kaydetti. 0-5 yaş arası çocukların eğitilmesi için Almanya’da bulunan Goethe Enstitüsü’ne yaptıkları proje başvurusunun kabul edildiğini paylaşan Kanîwar, ancak projenin yeterli olmadığını ve destek fonuyla istenilen düzeye ulaştıklarını ifade etti.

800 ÖĞRENCİ ALINACAK

Her sene yaklaşık 150-300 arasında çocuğa eğitim verdiklerini, ZarokMa ile bu sayının artacağını dile getiren Kanîwar, henüz başvurular resmi bir şekilde başlamamasına rağmen 300 ailenin başvurduğunu aktardı. Kanîwar, “Şimdi resmi bir şekilde deklare ediyoruz. İki eğitmen olarak burada ders vereceğiz. Burası kreş veya anaokulu değil, çocukların aileleriyle katılabildikleri bir müzik okulu. Haftada bir aileleriyle gelip müzik eğitimi alacaklar. Artık iki eğitimci ile 800 öğrenci alabileceğiz. Bir anne hamileliğinin 4’üncü ayından sonra, yani 16’ncı haftadan itibaren ZarokMa’ya gelip eğitime katılabilir. Anne karnındaki bebeği de derse alacağız. Çocuklarınız Kürtçe müziksiz kalmasın, çocuklarınız Kürt dili ve kültürüyle yaşasın” diyerek, aileleri ZarokMa’ya davet etti.

 10 TEMMUZ’DA KONSER

Kollektif bir çalışma sonucu ZarokMa’yı kurduklarını söyleyen Kanîwar, “Kimisi 10 lira verdi, kimisi inşaatında çalıştı, kimisi camını sildi. ZarokMa bizim değil sizin, sizin ikinci eviniz. Ne zaman isterseniz çocuklarınızla gelebilirsiniz. 10 Temmuz’da bir konserimiz olacak, plaket ve teşekkür töreni de yapacağız. ZarokMa bahçesinde güzel bir konserle sizle buluşacağız” diye konuştu.

 DİL VE KÜLTÜRÜN SAHİPLENİLMESİ

ZarokMa eğitmenlerinden Evin Dülek ise amaçlarının dilin ve kültürün sahiplenilmesi ve müziğin öğretilmesi olduğunun kaydetti. Dülek, “Derslerimizde dilimizin önemine değiniyoruz. 0-5 yaşlarındaki çocuklara, dil, ritim, müzik alanında eğitimler vereceğiz, bu o yaştaki çocuklar için çok önemli. Çocuklar burada dillerine, kültürlerine, yeteneklerine sahip çıkacak. Bu dersleri öğrenince diline, kültürüne değer veren konumda olacaklar ve aileleriyle geldikleri için de, bir birlik söz konusu olacak” diye belirtti.

 Şimdiden alımların başladığını söyleyen Dülek, “İnşaatımız da bazı eksiklikler var onların bitmesini bekliyoruz. Çok az kaldı, çok heyecanlıyız. Şimdiden alımlarımız başladı ve devam ediyor. Kurban Bayramı’ndan sonra açmayı planlıyoruz. Aileler çocuklarının kendi dil ve kültürüyle büyümesini istiyorsa gelip kayıt yapsın” dedi. (M.A)

Editör: TE Bilişim