Nermin ZENGİN/ÖZEL HABER

Diyarbakır Merkez Yenişehir İlçesi’nde  6 bloklu bir sitede delta varyantı paniği yaşanıyor. Karantinaya alınan sitenin bir bloğunda 8 kişide delta varyantı tespit edilirken, hastaneye kaldırılan 2 kişinin durumu ise ağır olduğu söylendi.

Delta varyantı virüsünün yayılmaması için sıkı tedbirlerin alındığı sitede, ailelerin dışarı çıkmasıengellenirken ihtiyaçlarının ise filyasyon ekipleri tarafından karşılandığı öğrenildi.

Ayrıca sağlık ekipleri, aile bireylerinin temas ettiği kişilere yönelik çalışma başlattığı, daha fazla yayılmaması için gerekli önemlerin alındığı bildirildi.

DELTA VARYANTI NEDİR?

Tün dünyayı etkileyen delta varyantının ilk kez İngiltere’de “Alfa” olarak tespit edildi. Daha sonra Güney Afrika'da tespit edilene "Beta", Brezilya'da tespit edilene "Gamma" ve Hindistan'da tespit edilen "Delta" denildi.

İlk kez Ekim 2020'de Hindistan'da tespit edilen "B.1.617.2", DSÖ'nün "Endişe Verici Varyant" (VOC) kategorisine aldığı Kovid-19 mutasyonlarının sonuncusu oldu.

"B.1.617" adı verilen soyun bir alt türü olarak ortaya çıkan Delta varyantı, "B.1.167.1" koduyla anılan Kappa varyantı ile "P681R" ve "L452R" adı verilen iki mutasyonu paylaşıyor. Kappa'daki "E484Q" mutasyonu yerine Delta varyantında "T478K" mutasyonu bulunuyor.

Virüsün insan hücrelerine tutunmasını ve nüfuz etmesini sağlayan diken proteinine etki eden söz konusu mutasyonlar, bulaşıcılığı arttırırken vücudun antikor direncini azaltıyor.

DELTA MUTASYONU BELİRTİLERİ NELER?

Baş ağrısı, boğazda kuruluk, burun akıntısı ve ateş gibi grip benzeri hastalık belirtilerine yol açan Delta varyantı, Kovid-19'un önceki tiplerinde görülen öksürük, solunum stresi, sırt ağrıları gibi zatürre, soğuk algınlığı benzeri hastalık tablosundan farklılaşıyor.

Delta varyantının ayrıca aşılara karşı da belirli düzeyde direnç geliştirdiği saptandı.

HİNDİSTANDAKİ ANİ VAKA ARTIŞININ SORUMLUSU

Delta varyantı, Hindistan'da Mart'ta başlayan ve günlük vaka sayılarının 400 bine kadar çıktığı ikinci büyük salgın dalgasının sorumlusu olarak görülüyor.

Hindistan'da günlük vaka sayısı 24 Mart'ta 50 binin, 4 Nisan'da 100 binin, 15 Nisan'da 200 binin, 21 Nisan'da 300 binin, 30 Nisan'da 400 binin üzerine çıktı.

DSÖ, Delta varyantını 4 Nisan'da "İzlenmesi Gereken Varyant", 11 Mayıs'ta ise "Endişe Verici Varyant" kategorisine aldı.

İngiltere Halk Sağlığı Kurumu, mayısta yaptığı değerlendirmede, Delta varyantının yayılma hızının ilk kez İngiltere'de ortaya çıkan Kovid-19'un Alfa varyantına göre yüzde 51 ila 67 fazla olduğu uyarısında bulundu.

TÜRKİYE'DE DELTA VARYANTI SAYISI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 29 Haziran'da yaptığı açıklamada, Türkiye'de genetik sekansı belirlenmiş 224 Delta varyantı vakası tespit edildiğini bildirdi. Bakan Koca, "Delta plus (artı) daha yok ama delta varyantı artıyor. 138 sekansı belirlenmiş hastadan bahsetmiştim, şu an 224'e çıktı. Bunun 134'ü İstanbul'da. 16 ilde görülen delta varyantı, şu an 26 ilde görüldü." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim