Güneş Ocağa / Özel Haber

DİYARBAKIR - Ev sahiplerinin yasaya rağmen kiralara yaptığı zam oranına direnen yurttaşların büyük bir kısmı dava yoluna giderken; kimisi de çareyi taşınmakta buluyor. Taşınmak isteyen kiracılar ise; yeni bir kriz ile karşı karşıya kalıyor, bütçesine göre ev bulamıyor.

Diyarbakır'da da fahiş rakamlara ulaşan konut kiralarındaki artış, kiracıları zor duruma sokuyor.  Kira artış nedeninin ise inşaat malzemeleri ve arsa fiyatlarına gelen zamlar. Ayrıca imar alanlarının açılmaması ve yeni konutların yapılmaması nedeniyle de ciddi manada arz problemi yaşanıyor.

Diyarbakır’da konutu 1 milyon liradan fazlaya alan yatırımcı bunu 6 bin 500 liranın altında kiraya vermiyor. Her ne kadar geçtiğimiz günlerde devreye alınan kanunla birlikte devlet bu duruma yüzde 25 sınırı getirmiş olsa da kimse bunu pek dikkate almıyor.

Geçen sene 1000 liradan kiraya verilen konutlar ise bu yıl 4 bin 500 liradan veriliyor. Yüzde yüzün üzerinde bir artış söz konusu. Bir konutun fiyatı olması gereken değerin çok üstünde. Bu durum da kiralık ev arayan yurttaşları mağdur ediyor. Her ne kadar bu oranlarda artış kabul edilmese de hiç kimseden bir ses çıkmıyor ve bir çözüm oluşturulmuyor.

Artışların bu şekilde devam etmesi halinde ise bir dahaki seneye konut kiralarının daha çok yükselmesine neden olacak.

Gazetemize konuşan Diyarbakırlı yurttaşlar bu duruma isyan ediyor. Ev sahiplerinin bu durumu fırsata çevirdiğini ve yetkililerin de ciddi bir çözüm oluşturamadığını belirten yurttaşlar, bu şekilde sürdürülmesi halinde insanların daha da zor duruma sokulacağını belirtiyor. Yurttaşlar, “Kira fiyatları asgari ücretin kat be kat üstünde. Bu sorun görmezden gelinmesi gereken bir durum değil, yakında evlerde değil, çadırlarda yaşayacağız. Birileri artık bu çığlıkları duysun” tepkisinde bulundu.

Sahibinden.com ve emlakjetten Diyarbakır’da kiralık ev bakan yurttaşlar gördüklerine inanamıyor. En düşük kira fiyatları 4 bin TL’den başlayıp 9 bin TL’ye kadar yükseliyor.

Editör: TE Bilişim