Diyarbakır’da Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Şubeler Platformu,  Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Şubeleri, Türkiye Mühendisler ve Mimarlar Odası Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu ve Diyarbakır Tabip Odası, infaz yasasında yapılması beklenen değişikliğe ilişkin açıklama yaptı.

Kovid-19 salgını nedeniyle Türkiye’de de her gün can kaybının giderek arttığını belirtilen açıklamada, tedbir konusunda en başında sosyal mesafe, havalandırma, hijyen ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi yönündeki uzmanların görüşleri hatırlatıldı.

Cezaevlerinde yaklaşık 300 bin tutuklu/hükümlünün bulunduğunu belirten açıklamada, yapısı gereği cezaevlerinin güneşi görmediği, havalandırma ve kişisel alan koşullarını sağlamadığı, bu nedenle tutukluların bağışıklık sistemlerinin zayıf kaldığı belirtildi.

Bu koşullar nedeniyle salgının görüldüğü birçok ülkede hükümetlerin cezaevlerinde ayrımsız tahliyeler başlattığına vurgu yapılan açıklamada şunlar öne sürüldü:

"Ülkemizde ise iktidar başlattığı infaz yasasında siyasi tutuklu/hükümlülerin yasanın dışında bırakmak istiyor. Bunlar; muhalif gazeteci, akademisyen, milletvekili, belediye başkanı, hukukçu, sendikacı, öğrenci. Bu tutuklu/hükümlüler ‘terör’ adı altında yürütülen soruşturmalarla tutuklanmıştır. Tutuklanmalarına neden olan TMK uygulamaları mağduriyetleri normal koşullarda bile kabulü imkansız sonuçlar yaratmıştır."

 'İnfaz yasasında eşitlik sağlansın'

 Başta hasta tutuklu/hükümlüler olmak üzere tahliyelerin derhal başlatılması gerekti belirtilen açıklamada, "Cezaevlerinde virüsün pozitif çıktığı haberleri yer almaktadır. Biz Diyarbakır’daki sendikalar, odalar ve meslek örgütleri olarak AK Parti iktidarına infaz yasasında siyasi ayrım yapmadan infaz yasası düzenlemesini uygulamada eşitlik sağlamasını istiyoruz. Unutulmasın ki cezaevlerinde olan 300 bin candır. 300 bin can aileleriyle çok büyük bir toplumsal yapıdır. Cezaevlerindeki bütün tutuklu/hükümlülerin can güvenliği iktidarın sorumluluğundadır. İktidar ayrımsız infaz yasasını hazırlayıp en kısa sürede hayata geçirerek bu alanda sorumluluğunu yerine getirmelidir" ifadeleri kullanıldı.

Editör: TE Bilişim