Diyarbakır’ın Kulp ilçesi, 2020 yılı verilerine göre kırsal mahallelerle birlikte 35 bin 449 nüfusa sahip bir ilçe. Dağlık bir yerleşim yerine sahip ve hemen yanı başında Kulp Çayı bulunan ilçe, doğal kaynaklara rağmen su sorunuyla boğuşuyor. Kulp Çayı, üzerinde yapılan Hidroelektrik Santrali (HES) nedeniyle kuruma noktasına gelirken, su sorunu hem ilçe merkezinde hem de kırsal mahallelerde yaşanıyor. 

 33 MAHALLE

 Özellikle 33 mahalleden oluşan Hevidan bölgesi ve ilçe merkezinde, bu yıl çok ciddi su sıkıntısı baş gösterirken, tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan kırsal mahallelerde 15 günde sadece 2 saat içme suyu verilirken, ilçe merkezinde ise günde her mahalleye 2 buçuk saat su veriliyor. Suyun verildiği saatlerde yurttaşlar, ihtiyaçları doğrultusunda su depolarken, ilçe merkezindeki apartmanların üst katları ile kırsal mahallelerin yüksek yerlerinde oturan yurttaşlar, tüm muslukların birden açması nedeniyle bu saatlerde de suya erişemiyor.

 15 GÜNDE BİR SU

Özbek Mahallesi’nde yaşayan Mehmet Şah Çaçan, Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (DİSKİ) yaşadıkları su sıkıntısına bir çare üretmediğini öne sürerek, “15 günde bir su geliyor. Geldiğinde de 24 saat değil sadece birkaç saatliğine geliyor. 70 hane var, 2-3 depo var. 40-50 ton su bırakıyorlar, o da bize yetmiyor. Su sıkıntımız büyük. Bu sıkıntıdan dolayı değil hayvanlar, insanlar için bile içecek su yok. Kışın da bu sorun var ama yağmur yağdığı için sıkıntı bu kadar büyümüyor ” dedi. 

 SIKINTI BÜYÜK

 Evinin bahçesinde kendisine ait olan kuyuya su doldurduğunu ifade eden Çaçan, kuyudaki suyun koktuğunu ancak başka seçenek olmadığı için mecburen içmek zorunda kaldıklarını söyledi. Mahalledeki su deposunun 80 hane için yetersiz olduğunu belirten Çaçan, “Çok mağduruz ve istiyoruz ki bu sorunun çaresi bir an önce bulunsun. Hayvanları ve bahçesi olanlar da sondaj suyunu kullanarak yaşamaya çalışıyor. Sadece şebeke suyuyla bu bahçeler sulanmaz. Biz şu an ihtiyaçlarımızı kuyu suyuyla gideriyoruz. Temizlik, yemek gibi şeyleri de bu suyla yapmak zorundayız” ifadesinde bulundu.

 DİSKİ’NİN YANITI

Çaçan, su sorununa ilişkin zaman zaman DİSKİ müdürünü aradığını, ancak “Beni rahatsız etmeyin. Bütün akşam çalıştım” diye yanıt aldıklarını iddia etti.

KAZANLARA DEPOLUYOR

 Uygur Mahallesi’nde ikamet eden Seray Yıldız, 15 güne bir akan suyu, kazanlara ve kaplara doldurduğunu belirterek, “Çok az kullanmaya çalışıyoruz. Suyun derdini çok çekiyoruz. Temizliği, banyosu, çamaşırı, bulaşığı, yemeği hep suyla” dedi.

 TÜM KAPILARI KAPATTILAR

 Aynı mahalleden Sıddık Yıldız ise yaşadıkları bölgenin en büyük sıkıntısının su olduğunu ifade ederek, “Bu sıkıntı için çalabileceğimiz tüm kapıları devlet kapattı. Gitsek de kimse bize kulak vermiyor. Kimse bize derdimizi sormuyor. Kayyımdan önce bu sıkıntılar için serbestçe başvurabiliyorduk. Bütün sorun ve dertlerimizi dile getirirdik. Onlar da sorardı. O zaman da su sıkıntımız vardı. Suyumuz olmadığını söylerdik. Ancak şimdiki hükümet bizi sormuyor. Bize bunu söyleyecek kapı açmıyorlar. Taraftarları olmadığımızı bildiklerinde bizi hemen devre dışı bırakıyorlar. Tarlamız var ama bir şey yapamıyoruz. Gençlerimiz bile burada durmuyor. Su yoksa, hayat da, huzur da yok. Suyumuz bittiğinde varsa arabası olan bir komşumuzdan yardım isteyerek en yakın çeşmeye gidip kap kacaklara doldurup su sıramız gelene kadar bekliyoruz” dedi.

 SATIN ALIYORLAR

Başçavuş Mahallesi’nde yaşayan görme engelli Şahin Çelik, “20 ev için bir depo var. Her evin en az 4-5 ton su alması gerekiyor. O da doğru düzgün gelmiyor. Gelseydi en azından 15 gün idare ederdik. 2 saat su bırakıyorlar ve bazı evlere hiç su gitmiyor. Bu sebeple tankerlerle su satın alıyoruz. Şikayetlerimize kimse kulak vermiyor” diye belirtti.  

  İLÇE MERKEZİNDE SU SORUNU

 İlçe merkezinde de su sıkıntısı yaşayan yurttaşlar, Merkez Camisi'den evlerinden getirdikleri su şişeleri ve damacanalara su doldurarak evlerine götürüyor. İlçede su sorunu yaşadıklarını belirten yurttaşlar, kameraya konuşmaktan kaçındı. Yurttaşlar, özellikle yaz aylarında ciddi su sorunu yaşadıklarını belirterek, her mahalleye günde 2 buçuk saat su verildiğini söyledi. Sorununun giderilmemesine tepki gösteren yurttaşlar, soruna çözüm bulunmasını istedi.

İlçede yaşanan aşırı kuraklık sebebiyle su sıkıntısının yıllardır yaşandığını belirten DİSKİ Kulp İlçe Müdürü Melih İpek de, ilçenin dağlık olması nedeniyle bazı evlere su gitmediğini ve kendilerinin de bu sorunu giderdiğini öne söyledi. Yurttaşların su sorununa ilişkin yalan ve yanlış haberlerle “algı” yaratmaya çalıştığını belirten İpek, “Benim telefonum köydeki çobanda bile var. Böyle bir sıkıntı yaşansaydı, bana gelirlerdi. Burada bir iki ekip var, sürekli algı yaratıp ‘suyumuz gelmiyor’ diyorlar. Kesinlikle su sorunu yoktur” dedi.

 Bölgedeki kuraklık nedeniyle su kaynaklarının bu yıl çok azaldığını belirten İpek, “Bu yaşanan Allah’tan gelen bir kuraklık. Benim de köyde evim var. Ben bile su sıkıntısı çekiyorum” diyerek yurttaşları suçladı. (M.A)

Editör: TE Bilişim