Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının (TCMB) faiz indiriminin ardından alevlenen, Merkez'in beşinci doğrudan müdahalesine rağmen de yönünü aşağı çevirmeyen döviz kurları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün akşamki 'faiz karşıtı' söylemleri ile yeni bir rekor daha kırdı.

Dolar/TL ilk işlemlerde günlük yüzde 7'yi aşan yükselişle 17,62'nin üzerini gördü. Euro/TL de 19,84'lere kadar tırmandı.

Günün ikinci yarısında döviz kurlarından tarihi bir zirve daha geldi. Dolar/TL 17,76'nın üzerin gördü, euro/TL ise 20 lirayı aştı.

Akşam saatlerinde Dolar/TL, cuma günkü kapanışına göre yüzde 8'in üzerinde artışla 18.04 seviyesini test ederken, Euro/TL de yüzde 9'u aşan artışla 20.39 seviyelerini gördü.

ERDOĞAN DÜŞÜK FAİZ MESAJINI YİNELEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün akşam para politikalarından finansal piyasalardaki kontrollü kambiyo rejimi ve olağanüstü hal iddialarına çok sayıda başlık hakkında açıklamalarda bulundu. Faiz indirimleri konusunda “Benden başka bir şey beklemeyin” diyen Erdoğan, “Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğini” vurguladı.

“Türkiye’nin ekonomide OHAL’e ihtiyacı olabileceğinin değerlendirilmesi akıl karışıklığının ötesinde büyük bir yanlıştır” diyen Erdoğan, “Hükümetimizin uyguladığı ekonomi politikası kur tarafındaki konjonktürel dalgalanmalar dışında tamamen belirlediğimiz doğrultuda ilerlemektedir” ifadelerini kullandı. Erdoğan “Dün millet olarak kendi canımız pahasına ülkemizin istiklalini, istikbalini korumuştuk; bugün de paramızla, malımızla aynı fedakarlığı yapacağız” diye ekledi.

Geçen hafta Merkez Bankası'nın 100 baz puanlık faiz indiriminin ardından kurda yukarı yönlü bir hareket izlenmiş ve 17,14 ile rekor seviye kaydedilmişti. Rekor seviyenin ardından TCMB'nin beşinci müdahalesi gerçekleşmiş ve kur haftayı 16,40 seviyelerinden kapatmıştı.

FAİZLER VE CDS YÜKSELİYOR

Öte yandan Türkiye'nin risk primi de yükselmeye devam ediyor. CDS'ler 596 puan ile 600 puana dayandı. 10 yıllık tahvil faizleri de ilk kez yüzde 23'ün üzerine çıktı. Bugün 23.63 seviyesi görüldü.

KÜRESEL PİYASALARDA DOLAR YÜKSELİŞTE

Dolar, bir Fed yetkilisinin salgın hastalık döneminde Mart ayından itibaren ilk faiz artırımının gerçekleşeceğine işaret etmesiyle diğer başlıca para birimleri karşısında Temmuz 2020'den bu yana görülen en yüksek seviyelere yükseldi.

Avrupa'da Omicron varyantı yayılmaya devam ederken İngiltere sağlık bakanının Noel tatili öncesinde kısıtlamaların sıkılaşabileceğine açık kapı bırakmasıyla gerileyen sterlinin yanı sıra euro da Hollanda'nın dün yeniden tecrit uygulamaya başlamasıyla sert düşüş kaydetti. Dolar endeksi 96.629 seviyesinin ardından yükselerek geçen ay gördüğü yılın zirve seviyesi olan 96.938'e yaklaştı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Cumartesi günü Omicron kaynaklı vaka sayısının toplu bulaşın görüldüğü bölgelerde bir buçuk-üç gün içerisinde iki katına çıktığını açıkladı, ancak varyantın neden olduğu hastalıkların ne kadar ağır geçirildiği de dahil olmak üzere yeni varyanta dair birçok konunun henüz bilinmediğini kaydetti.

Cuma günü Fed yetkililerinden Chris Waller, faiz artırımının büyük ihtimalle Fed'in Mart ayında tahvil alımları programını sonlandırmasından kısa bir süre sonra gerçekleştirileceğini söyledi.

Yine Cuma günü erken saatlerde ise New York Fed başkanı John Williams CNBC'ye, Fed'in Mart ayında tahvil alımları programını durdurarak 2022 yılında faiz artırımı gerçekleştirme imkanı elde edeceğini söylemişti.

Editör: TE Bilişim