Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, tam kapanma tedbirlerine karşı iş camiasının "nefes alabilmesi için" alınması gereken ekonomik tedbirlere ilişkin açıklama yaptı. "Salgınla mücadelenin gereği olarak hayatın her alanında uyulması gereken kurallar ve önlemler 2020 yılının başından itibaren devam ediyor" diyen Kaya, alınan tedbirlerin iş camiasını derinden etkilediğini söyledi.

Salgınla mücadele kapsamında faaliyetlerini sınırlamak zorunda kalan işletmelerin finansman sorunlarının her geçen gün arttığına dikkat çeken Kaya, "Özel sektörün içinde bulunduğu sorunları çözmek amacıyla geçmişte bazı tedbirler ve destekler uygulanmaya başlandı. Hükümetin talimatları doğrultusunda kredi/borç erteleme, ek kredi imkânları, vergi borçlarının ötelenmesi, kısa çalışma ödeneği, kira desteği gibi destekler özel sektörü oldukça rahatlatmıştı. Nisan ayından itibaren tekrar yükselen pandemi ve alınan ek tedbirler ticari yaşamı bir kez daha derinden etkileyecektir. Daralan ekonomik yaşam alanları üretim ve pazarlama alanlarını en düşük seviyeye indirdi. Elindekini pazarlayamayan, yeni ürün üretemeyen bir özel sektörün finansman sorunlarını çözmesi ve ticari faaliyetlerini sürdürmesi olanaksız hale gelmiştir" diye konuştu.

 Ticari yaşam durma noktasında

 29 Nisan’dan itibaren uygulanacak tam kapanma kararıyla ticari yaşamın bir kez daha durma noktasına geleceğini ve ülke ekonomisinde ciddi daralmaları beraberinde getireceği uyarısında bulunan Kaya, "İnsan sağlığının korunması ve yarınlarımıza daha güvenle bakabilmemiz için alınmış olan kararların ekonomik tedbirlerle desteklenmesi zorunlu hale gelmiştir" ifadelerini kullandı.

DTSO’nun talepleri

İç ve dış ticaretin sekteye uğratmadan salgınla mücadelede kalıcı bir başarı için kamusal desteklerin acilen sağlanması gerektiğini vurgulayan Kaya, alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı: “KGF Kredi ödemelerinin faizsiz olarak 6 ay ertelenmeli, Mayıs ayı vadeli çek ve senetlerin 2 ay süreyle ertelenmeli, SGK ve diğer vergi ödemelerinin ötelenmeli, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 13. Maddesine göre mücbir sebep ilan edilerek tüm beyan, bildirim ve ödemelerin Ekim 2021 tarihine kadar ertelenmeli, 30 Nisan-31 Mayıs tarihleri arasında verilmesi gereken kurumlar vergisi beyannameleri ve sisteme yüklenmesi gereken sicil belgeleri ve E-defter beratları süresinin 30 Haziran tarihine kadar uzatılmalı, çek, senet, Kredi Kartı ve diğer kredi taksitlerinin en az bir ay süreyle faizsiz ertelenmeli, KGF Destekli, düşük faizli kredi desteğinin sağlanmalı, düşük faizli çek ve senet ödeme kredi imkânlarının sağlanmalı, elektrik, su ve gaz fatura ödemlerinin 2 ay ötelenmeli, hafta sonu açık olan marketlerin ayakkabı, kırtasiye, zücaciye, hırdavat ve giyecek satışı yapan reyonlarının veya bunların bulunduğu katların sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu günlerde satışlara kapatılmalı."

Editör: TE Bilişim