DİYARBAKIR - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ile Enerji Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Diyarbakır Şubeleri, 1 Haziran'da elektrik, doğalgaz ve akaryakıta gelen zamlara ilişkin Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası, (Haber-Sen) Şubesi’nde açıklama yaptı. ESM Şube Başkanı Sefer Tuğrul, milyonlarca yoksulun, emekçinin, emekli ve memurun ekonomik krizin yükünü sırtladığını belirtti.

 'DOĞALGAZA DA ZAM'

 Doğalgaza yapılan zam oranlarının da büyük seviyelerde olduğunu kaydeden Tuğrul, "Tarifeye göre konutta kullanılan doğalgaza yüzde 30, sanayi abonelerine yüzde 40 ve elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 17 zam yapıldı" dedi. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana elektrik üreten, ileten, dağıtan EÜAŞ, TEİAŞ, TEDAŞ gibi kamu kurumlarının araya soyguncu şirketleri koymadan üretim vermesini isteyen Tuğrul, şunları söyledi: "Ama bu mantık değişmediği sürece vermez. İktidar krizin bütün yükünü halkın sırtına yıkıp, açgözlü şirketlere kaynak aktarmayı kendisine görev edinmiştir. Esasında patronlara, özel şirketlere kriz yok. Onlar türlü yollarla karlarını, zenginliklerini büyütmeyi başarıyorlar. Veriler ortada. 2020’de milli gelir içinde yüzde 39,1 olan emeğin payı, 2022’de yüzde 31,5’a geriledi. Bizden çalınanlar nereye gitti?" diye sordu.

"İktidarların görevi, halkın kamusal enerji hakkına ulaşımını temin etmektir. Bu nedenle EÜAŞ, TEİAŞ, TEDAŞ gibi kurumları üzerinden yürütülen özelleştirme ve enerji sektörünü piyasalaştırma politikalarından vazgeçilmelidir" diyen Tuğrul, mevcut enerji üretim ve dağıtım şirketlerinin kamulaştırılması, kamusal çıkarlar çerçevesinde ekolojik dengeyi de gözeten yenilenebilir enerji politikalarına ağırlık verilmesi, halkın ucuz enerji ulaşım hakkının korunması gerektiğini ifade etti.

 ENERJİ YOKSULLUĞU

 Tuğrul, "Söz konusu zammın acilen geri çekilmesi ve bir avuç sermaye sahibinin finanse edildiği değil, halkın alım gücünün, sürdürülebilir tarım ve ucuz gıda için çiftçinin, ülkede refahın artması için esnafın, sanayicinin düşünüldüğü bir enerji politikasının hayata geçirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, artan elektrik zamları başta bölgede olmak üzere ülkede elektriğe ulaşamama dolayısıyla bir enerji yoksulluğuna neden olacaktır" dedi.

Editör: TE Bilişim